Kuriózní případ na náchodské radnici. Falešná pozitivita testu na covid se opakovala u několika lidí

22. duben 2021

V Česku stále platí povinnost antigenního testování školáků a zaměstnanců na koronavirus. Má zabránit šíření epidemie. V citlivosti testů jsou podle několika studií velké rozdíly, v praxi se objevují případy, kdy byly falešně negativní nebo naopak pozitivní. Kuriózní situaci zaznamenali zaměstnanci náchodského městského úřadu. Některým totiž testy opakovaně vycházely falešně pozitivní. Lékaři vysvětlení nemají.

Čtěte také

„Ráno jsem si test udělala a výsledek vyšel pozitivní," popisuje samotestování antigenním testem ze slin pracovnice náchodské radnice Lenka Martincová. Následný PCR test covid-19 neprokázal.

Další dva týdny se ale situace opakovala.
„To už jsem nešla na PCR testy, ale pouze na antigenní testy do nemocnice. A ty byly negativní."

Testy Lenka Martincová prováděla hned jak vstala z postele, podle svých slov postupovala přesně podle návodu.

Náchodská nemocnice provádí stovky antigenních testů na koronavirus denně

Na náchodské radnici přitom nejde o ojedinělý případ, to samé se podle tajemnice Hany Mílové stalo dalším čtyřem zaměstnancům.
„Překvapilo nás to. Hlavně, že se to stalo u těch samých zaměstnanců a opakovaně. Vysvětlení bude nejspíš medicínské."

Jenže podle lékařů jednoznačná odpověď neexistuje.

Čtěte také

Jako první se nabízí možnost, že jde o nekvalitní testy. To je ale v tomhle případě podle specialistky v oboru infekční lékařství Evy Hankové nepravděpodobné.
„Kdyby to bylo pokaždé u někoho jiného, tak řeknete špatný test. Když je to u jednoho člověka nebo několik málo osob opakovaně, tak tam bude nějaká zkřížená reaktivita."

Jasnou odpověď nemá ani epidemiolog Milan Bořek. O takových případech prý slyšel poprvé.
„Vůbec si nedokážu představit, čím by to mohlo být."

Každopádně u zaměstnanců náchodského městského úřadu už by se nic podobného opakovat nemělo. Nově jim totiž budou antigenní testy provádět zdravotníci, a to výtěrem zkraje nosu.

Podle vedení radnice nejsou důvodem pochybnosti o přesnosti původních testů, ale to, že ty slinné stát nehradil a město tak teď ušetří zhruba 140 tisíc korun měsíčně.

Spustit audio

Související