Fakultní nemocnice Hradec Králové pokračuje v postupném obnovování běžného provozu svých pracovišť

21. duben 2021 08:23

Fakultní nemocnice Hradec Králové i nadále pokračuje v postupném obnovování běžného provozu na svých pracovištích, která byla vyčleněna pro pacienty s COVID-19. Zatímco na začátku března bylo v nemocnici hospitalizovaných 210 pacientů s covidovou infekcí, nyní se jejich počet pohybuje kolem pěti desítek.

Čtěte také

„V posledních týdnech výrazně klesá počet pacientů, kteří vyžadují hospitalizaci, v těchto dnech přijímáme denně průměrně dva pacienty s COVID-19, zatímco například v únoru počty nově přijímaných přesahovaly některé dny i dvě desítky. Pokud bude pokles pacientů pokračovat chceme nadále vracet covidová oddělení k běžnému provozu,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc. dr. h. c.

Nemocnice začala s obnovováním provozu 9. dubna na jednom z oddělení Ortopedické kliniky FN HK. Od pondělí 19. dubna nemocnice otevřela nemocnice například Dětské oddělení Neurologické kliniky FN HK či na poloviční kapacitu operační provoz Oční kliniky FN HK pro zajištění ambulantních operačních výkonů - například operací katarakt.

Fakultní nemocnici Hradec Králové patří mezi největší zdravotnická zařízení u nás

V úterý 20. dubna nemocnice zahájila dezinfekci, úklid a malování na třech dalších odděleních, například oddělení A Plicní kliniky, které začne pro pacienty fungovat od 28. dubna.

Čtěte také

„Postupně jak se bude vracet personál z covidových jednotek, budeme spouštět také ambulantní provozy. Samozřejmě i nadále musíme zajišťovat testování veřejnosti antigenními i PCR testy a také co nejrychleji pokračovat v očkování, což zajišťuje také náš personál,“ uvedl ředitel profesor Palička, který dodal, že objednávání pacientů během obnovování neakutních operací se bude řídit klinickým stavem pacientů a potřebností výkonů.

Fakultní nemocnice musela neakutní operační výkony odložit v souvislosti s epidemií COVID-19 vloni na jaře, na podzim a poté v zimě. Akutní péče o všechny pacienty byla i v této době zajištěna.

autoři: Jakub Sochor , baj
Spustit audio

Související