Vláda zatím neprojednala častější testování na covid ve firmách. Povinné je jednou za sedm dnů

30. březen 2021 09:10

Testování na covid zůstává ve firmách povinné jednou za sedm dnů. Zkrácení intervalu povinného testování na covid vláda zatím neprojednala. Pro zaměstnavatele tak stále platí povinnost zajistit antigenní test na koronavirus jednou za týden. 

Čtěte také

Podíl pozitivních záchytů podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR klesá, momentálně je 0,44 procenta. Jestli tento trend potvrzují i firmy v Královéhradeckém kraji zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Data jsem zjišťoval asi v desítce společností různých velikostí a tento trend potvrzují. Třeba ATAS Náchod provádí podle svého ředitele každý týden víc než 500 testů, pozitivita se během března drží mezi desetinou až třemi desetinami procenta. Původně právě v téhle firma odmítalo testování 7 procent zaměstnanců, teď už prý chodí na testy všichni, kteří mají.

Textilka Juta Dvůr Králové nad Labem provedla v posledních dnech víc než 1600 testů, pozitivních bylo zhruba 0,6 procenta z nich.
No a třeba ve společnosti Hauk z Police nad Metují nebyl ze 1700 testů pozitivní ani jeden.

Antigenní testy (ilustr. obr.)

Antigennímu testování se nevyhnou ani třeba zaměstnanci úřadů. A také tam to vypadá podobně. Odhalených případů je minimum.

Například krajský úřad Královéhradeckého kraje provedl u svých zaměstnanců zatím zhruba 1000 testů, pozitivní byl nakonec jediný člověk. V Trutnově provedli od začátku testování zhruba 900 antigenních testů. Pozitivní výsledek ukázaly dva, následný PCR test potvrdil nákazu jen u jednoho.

Čtěte také

Náchodská radnice testuje každý týden zhruba 240 lidí, při třetím kole testování se zatím koronavirus neprokázal u žádného z nich.

Zaměstnavatelé vítají, že se interval povinného testování nezkrátil. Alespoň tedy v těch společnostech, kde jsem o tom s jejich zástupci mluvil.

Zkrácení intervalu navrhoval ministr zdravotnictví Jan Blatný nominovaný hnutím ANO. Vláda o tom ale včera ani nejednala. Častější testování se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka za ANO nezavede dříve než 12. dubna. A je otázkou, jestli k tomu vůbec dojde. Některé firmy by to podle Havlíčka nezvládly.

A právě takto argumentovali i lidé z několika firem v Královéhradeckém kraji, problém by to byl například kvůli směnnosti. Navíc řada majitelů nebo ředitelů firem pochybuje o smysluplnosti testování, odkazují buď na nespolehlivost odběrů a testů, nebo na už zmiňovaný minimální podíl pozitivních záchytů.

Spustit audio

Související