Přes 80 úředníků vrchlabské radnice a členové městské policie mají za sebou první testy na covid

17. březen 2021 08:50

Víc jak osmdesátka zaměstnanců městského úřadu ve Vrchlabí a strážníci mají za sebou antigenní testy na onemocnění covid-19. Výsledky jsou negativní. Někteří se testu vyhnuli a to buď proto, že jsou na nemocenské nebo doma s dětmi. Testovat se nemuseli ani ti, kteří covid prodělali nedávno. 

Čtěte také

Úřad už objednal další antigenní sady, aby se mohlo pokračovat v testování také v následujících týdnech.

Vedoucí kanceláře vedení úřadu a právnička Anna Trýznová přichází do kanceláře místostarosty. Rozbaluje potřebné náležitosti k antigennímu testu.
„Tady je kalíšek na sliny, pipeta a zkumavka. Sem by se mělo naplivat, do pipety nabrat trošku slin a zde se musí dají čtyři kapky. Teď se přidá roztok a do tohoto oválného se maličko kápne. A za 10 minut bychom měli vidět výsledek."

Každý vedoucí jednotlivých odborů dostal sadu testů po 20 kusech, které rozdal svým pracovníkům.
„Můžeme se podívat. Dostali jsme sadu, kde je každá proprieta balena dohromady. Tady jsou pipety, dál zkumavky a kalíšky. Potom samotný test."

Testování na koronavirus ve firmách

„Paní vedoucí nám rozdala každému testy a do 9:00 hodin máme nahlásit výsledek. Udělala jsem si test a je negativní," říká ze sekretariátu starosty úřednice Eva.

Čtěte také

Několik úředníků testy absolvovat nemuselo.
„Zaměstnanci, kteří prodělali covid v průběhu posledních 90 dnů, se nemusí nechávat otestovat. Protože u nich se předpokládá dostatečné množství protilátek a imunitu."

Všichni pracovníci i úředníci, měli negativní výsledek. Ti, co jsou teď doma čeká testování jen, co se vrátí do práce.

„Pokud nejsou přítomni v den pravidelného testování, což je úterý, tak by test měli absolvovat bezprostředně po příchodu do práce," říká tajemník Pavel Řehák a dodává, že pokud vláda nerozhodne o častějším testování úředníků, další se tady bude konat opět za týden.

„Další testy jsou už objednané, měly by přijít na přelomu března a dubna. Je to celkem 1 500 testů, které by nám měly pokrýt, pokud vláda nezmění frekvenci testů, další asi dva měsíce," dodává tajemník.

Spustit audio

Související