Ve firmách pokračují povinné testy na covid. V průměru odhalily asi jedno procento nakažených

12. březen 2021 11:40

Už jen pátek mají firmy s více než 250 zaměstnanci na povinné testování svých pracovníků na koronavirus. Menší společnosti, kde pracuje přes 50 lidí, musí nařízení Ministerstva zdravotnictví splnit do pondělí. Většina námi oslovených podniků v regionu má své pracovníky už otestované, pozitivních bylo minimum.

Čtěte také

„Držte si hlavu tak, jak ji máte, nemusíte ji zaklánět" říká pracovnice při odběru vzorku pro test na koronavirus.
Odběr trvá jen chvíli, zhruba po čtvrt hodině je známý výsledek. Antigenní testování na koronavirus v zaměstnání se stalo novou realitou boje s pandemií.

Atas Náchod je firma se zhruba sedmi stovkami zaměstnanců. Odběry původně odmítalo přes pět procent z nich, dnes je mají za sebou všichni.

„Udělali jsme velkou osvětu, písemnou i ústní, proškolili jsme vedoucí pracovníky. Chodili jsme i do výroby a vše jsme lidem vysvětlovali. Já osobně také," popisuje postup firmy její generální ředitel Otto Daněk.

Ze všech testovaných měl pozitivní nález pouze jediný člověk.
„Což považuji za vynikající výsledek."

Hasiči Královéhradeckého kraje a jejich rok s covidem-19

Testovat na koronavirus v Atasu začali v únoru, ještě předtím, než to bylo povinné. Včasné zachycení nakažených je podle Otto Daňka prioritou. Už takhle totiž firma bojuje s velkou absencí pracovníků.
„Máme poměrně vysoké procento zaměstnanců doma na ošetřování člena rodiny. A samozřejmě v této době bývá obvyklé, že kromě koronaviru řádí i ostatní nemoci."

Na dělnických profesích tak chybí až 30 procent zaměstnanců, zastoupit je musí lidi z kanceláří.

Čtěte také

V testování na koronavirus chce náchodský Atas pokračovat i v dalších minimálně dvou měsících, bez ohledu na to, jestli to bude státem nařízené.

Testování na koronavirus pokračuje třeba i v automobilce Škoda Auto.

V jednotlivých závodech se podle mluvčí Martiny Gillichové provádí desítky tisíc testů týdně.
„A to především antigenních samotestů na pracovišti. Do čtvrtka 11. března bylo ve třech závodech Škoda Auto v České republice a v Praze plošně otestováno na 28 tisíc zaměstnanců. Záchyt nemoci je aktuálně 0,66 procenta."

Minimum pozitivních je i ve velké části ostatních firem napříč Českem. Z průzkumu Hospodářské komory vyplývá, že povinné testování odhalilo v průmyslových firmách v průměru jedno procento nakažených.

Spustit audio

Související