Většina zaměstnanců s povinným testováním na covid ve firmách souhlasí, najdou se ale i odpírači

11. březen 2021 10:41

V Česku pokračuje povinné testování na koronavirus ve středních a velkých firmách. Ty s více než 250 zaměstnanci musí mít odběry hotové nejpozději zítra, podniky s víc než 50 lidmi v pondělí. Jaké je procento těch, kteří testování odmítají? I to zjišťoval reportér Václav Plecháček. 

Čtěte také

Začněme jedním z největších zaměstnavatelů v Česku, automobilkou s výrobními závody v Kvasinách a Vrchlabí. Do středy bylo v závodech této firmy otestováno zhruba 24 000 zaměstnanců, pozitivní výsledek mělo 0,66 procenta z nich. Podle zástupců firmy je těch, kteří testy odmítají, minimum.

Podobně je na tom třeba i firma Proma Reha z Náchodska. V této společnosti zatím testy odhalily jediného pracovníka s koronavirem a ředitel ví o jediném člověku, který testování odmítá. Tenhle zaměstnanec přitom počítá s tím, že to v krajním případě může skončit výpovědí. Zatím zůstává doma bez náhrady mzdy.

Minimum lidí odmítajících povinné testování je také podle informací z firem například v broumovské Vebě, nebo společnosti Farmet Česká Skalice.

Ovšem jsou i opačné případy, tedy firmy, kde je odpůrců testování víc. Například Atas Náchod. Ten ve svých závodech zaměstnává několik stovek lidí. Z těch, kteří jsou teď kvůli vládnímu nařízení povinní absolvovat antigenní testování na koronavirus, jich odmítá 5 procent.

Zájem o antigenní testování neklesá (ilustrační foto)

Čas na to, aby si svůj postoj rozmysleli, mají do pátku, od soboty podle ředitele Atasu bez negativního testu do firmy nesmí.

Pro některé firmy ale může být povinnost a současné odmítání části zaměstnanců hodně složité a to v případě, že odběry odmítnou lidé, které není možné okamžitě nahradit někým jiným.

Čtěte také

Podle mých informací se to týká například jedné z firem ve Velkém Poříčí na Náchodsku, zástupci společnosti ale na žádnou z mých otázek neodpověděli a tak nedokážu tak říct, jak budou případně vzniklou situaci řešit.

Stát firmám přispívá přes úlevy na zdravotním pojištění 60 korun na test. Za takovou cenu se ale řada státem schválených testů sehnat nedá.

U firem, které jsem oslovil, jsem se ale nesetkal s tím, že by testování znamenalo nějaké zásadní ekonomické problémy. Velká část firem totiž řeší testování zaměstnanců ze zdravotního pojištění, náklady s testováním tak nemají žádné.

Ale neplatí to pro všechny. Třeba nezisková organizace Pferda zaměstnává zhruba 50 lidí s mentálním nebo psychickým postižením. Někteří z nich testování ze zadní části nosu odmítají a firma tak nakoupila jiné druhy testů, především ze slin. Zaplatila za ně 38 tisíc korun, 18 tisíc z toho dostane od státu zpátky.

Spustit audio

Související