Hygienikům se díky poklesu počtu nakažených v kraji daří dobře trasovat pacienty s koronavirem

27. duben 2021

Pokles počtu případů onemocnění koronavirem v Královéhradeckém kraji znovu umožňuje hygienikům lépe trasovat - tedy stopovat původ nákazy od nemocného přes místo a kontakt, kde mohl onemocnět, až ke zdroji.

O jednu ze součástí strategie proti šíření koronaviru se na krajské hygienické stanici v Hradci Králové denně stará kolem pěti desítek lidí.

Čtěte také

„Dobrý den, tady Krajská hygienická stanice, prosím, mluvím s paní ..."
Něco podobného se ozve denně v telefonu několika desítek lidí v Královéhradeckém kraji.

Počty nakažených klesají, ale trasovací týmy mají stále napilno.

„Já volám v rámci monitorovaného hovoru, protože vás v tuto chvíli evidujeme jako pozitivně testovanou na nákazu koronavirem. A potřeboval bych s vámi udělat krátké epidemiologické šetření. Máte čas?"

Čas, ten v poslední době už hraje pro hygieniky. Všechny pozitivní případy se daří trasovat do 24 hodin, říká mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.
„Situace se vůbec nedá srovnat s obdobím před nějakými šesti či osmi týdny. To jsme měli denně tisíc a někdy i víc případů. Teď se pohybujeme do 50 případů."

„Nejdřív bych vás požádal o nadiktování vašeho rodného čísla," pokračuje hovor operátora trasovací linky.

Pražští hygienici zřídili funkci ombudsmana trasování (ilustrační foto)

Volaní ve většině případů spolupracují, říká vedoucí právního a kontrolního oddělení krajské hygienické stanice v Hradci Králové Jan Hutla.
„Myslím si, že nemáme problém z hlediska komunikace s lidmi. V převážné míře čekají na náš telefonát. Jsou-li nějaké problémy, tak se jedná o jednotky případů."

Na trasování se v těchto dnech podílí celkem 42 zaměstnanců hygieny nebo pracovníků ze státního úřadu inspekce práce, finančního úřadu a k dispozici jsou i studenti vysokých škol nebo medici.

V množství desítek telefonátů denně se občas přihodí, že to není úplně přátelské povídání, říká studentka Anna Jančaříková z trasovacího týmu.
„Já jsem hovořila s paní, která ode mne chtěla poslat všechna vládní usnesení a opatření."

Čtěte také

Otázkou také zůstává, jestli všichni trasovaní mluví pravdu. Marek Střeleček, který přímo s pozitivními klienty mluví, to moc hodnotit nechce.

Ale od zavedení delší karantény se podoba hovorů přece jen trochu změnila.
„Lidé to hodně přiznávali. Vyjmenovali členy společné domácnosti a kamarády. Co se ovšem karanténa prodloužila na 14 dní, tak se mi zdá, že všichni bydlí sami a s nikým se nevídají, všichni všechna opatření dodržují."

Trasovaní ale neodpovídají na hovory proto, že to po nich chtějí úřady, klíčové je vlastní zdraví a zdraví okolí. V současnosti až 97 procent odhalených případů v Královéhradeckém kraji souvisí s nějakou mutací koronaviru. Zatím převážně britskou.

Ale kdyby se tu začala masivně šířit například mutace brazilská, můžeme podle hygieniků na rozvolnění opatření nejspíš zase zapomenout.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.