Rostou počty případů, kdy důvěřiví lidé přijdou o své peníze. Banka si o vaše údaje nikdy neřekne

20. leden 2023 08:29

Zločinci, kteří se specializují na okrádání důvěřivých lidí prostřednictvím internetu, si v Královéhradeckém kraji vloni přišli na 166 miliónů korun. Ve srovnání s rokem 2020 tahle částka vzrostla víc než šestinásobně. Podle policistů jsou metody takových pachatelů dobře známé, přesto roste počet těch, kteří se i přes osvětu a prevenci nechají nachytat.

K častým patří situace, kdy se pachatelé vydávají třeba za pracovníky banky. Nárůst takových případů jde ruku v ruce i s výši způsobených škod - jen za loňský rok vyšetřovali policisté v Královéhradeckém kraji kyberzločiny se škodou přesahující 160 miliónů korun.

Čtěte také

„Nejčastější jsou asi podvodná navolávání poškozených s tím, že mají napadený účet a bohužel za přispění těch poškozených potom dochází ke sdělení přihlašovacích údajů k účtu,“ říká za krajské kriminalisty náměstek krajského policejního ředitele Jiří Karásek.

Důvěřivých lidí se bohužel najde pořád dost a tak si internetoví podvodníci přišli vloni na už zmíněných 166 miliónů korun. To je pro představu tolik, jako by si každý obyvatel kraje včetně těch nejmenších dětí nechal ukrást přes 300 korun. Metody jsou pořád stejné, zabírají i historky o vojákovi na zahraniční misi.

„Je to fakticky obchod s city. Vždy je oslovena dáma, která žije sama a podlehne tomuto podvodnému jednání. A své finanční prostředky vydá, bohužel, popisuje krajský policejní ředitel Petr Petřík.

Čtěte také

V jednotlivých případech přitom může jít i o statisíce korun. A podvodníci míří především na starší lidi, u kterých předpokládají, že s internetem a počítačem neumí tolik, potvrzuje Jiří Karásek. „Jsou to senioři, ano, je tomu tak. Ale i v běžné populaci se mladší lidé takto nechají podvést.

Když už k podvodu a ke krádeži peněz dojde, mají policisté jen malou šanci zasáhnout. „Finance odcházejí na dopředu zřízené účty, které jsou zejména v zahraničí.

A tak policisté zkoušejí rozšiřovat řady svých IT odborníků a hlavně opakovaně lidem vysvětlovat, že třeba banka si o vaše údaje nikdy neřekne. „Protože ona je fakticky má k dispozici. Už když účet uzavíráte.

Čtěte také

Možné oběti podobných útoků přitom nemusí být úplně bezbranné a mohou policistům výrazně pomoci. Pokud vám někdo zavolá a vy jste si buď jistý, že jde o podobný pokus, případně máte podezření, řekněte volajícímu, že momentálně nemůžete mluvit, ať zavolá třeba za půl hodiny.

Mezitím kontaktujte linku 158 a dál postupujte ve spolupráci s policií, která je připravena pomoci, říká krajský policejní ředitel Petr Petřík. „Jsou to zkušení IT odborníci, kteří jsou 24 hodin denně k dispozici. A při ohlášení na jakoukoliv služebnu a obvodní oddělení, tak oni ve složitějších případech vyjíždějí i na místo. A s těmi poškozenými to hned řeší.

Jestli prevence nebo další odborníci v řadách policie mohou pomoci ke snížení škod nebo počtu případů, se říct nedá. Hlavní je, aby sami lidé, na které takový útok míří, byli sami obezřetnější než dosud.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související