Říká se, že růže odemykají léto. Podle mne otevírají ještě i srdce, říká předseda českého Rosa klubu

14. červen 2024

Pozveme vás do voňavého růžového království hradeckého rozária, jediného soutěžního v celém Česku. Najdete ho v Hradci Králové v Kuklenách a veřejnosti se bezplatně otevírá vždy jen na dobu dvou posledních červnových týdnů, v období nejintenzivnějšího květu růží. Protože se říká , že růže odemykají léto.

Stanislav Konštacký ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem je předseda českého Rosa klubu Stanislav Konštacký. Co se všechno chystá na příští dny v Hradci Králové od soboty 15. června?
Já bych řekl, že růže kromě léta otevírají navíc ještě srdce, protože to je úžasná krása. Naše rozárium bylo založeno před 52 lety, potom se nějaký rok nedělaly soutěže a v letošním roce slavíme 42. výročí udělování Zlaté růže Hradce Králové. 40. výročí bylo velice slavné tím, že to bylo jednak kulaté jubileum, ale získali jsme svolení od jednoho belgického šlechtitele, který nám poskytl růži, a my jsme ji mohli za přítomností představitelů města, šlechtitele a mladého pana Abrháma pojmenovat Libuše Šafránková. A Libuška je nádherná a voňavá. Má úžasné květy.

Hradecké rozárium je jediné soutěžní v Česku. Máme velké množství rozárií po celé republice, ale ta soutěživost má několik zvláštností.
Stanislav Konštacký, předseda českého Rosa klubu

Jen připomenu, že rozárium v Hradci Králové založil v roce 1972 hradecký pěstitel Jaroslav Havlů. Vy na něj také rád vzpomínáte.
Ano. Pamatuji si, že to nebyl člověk zrovna štíhlý, byl docela velikánské postavy. Už jako student jsem se nechal tenkrát nalákat do rozária, abych se tam podíval. On měl možnost tenkrát cestovat do sladké Francie, a obdivoval jsem z jeho prezentací růže na stromku, které jsou převislé, dělají takový deštník. To mě zaujalo a slíbil jsem si, že si takovou pořídím. A mám už dokonce dvě.

Čtěte také

Je soutěžní rozárium v Hradci Králové pořád jediné v Česku?
Soutěžní je v Česku určitě jediné. Máme samozřejmě velké množství rozárií po celé České republice, ale ta soutěživost má několik zvláštností. Jednak se musí požádat šlechtitelé, kteří vyšlechtí novou odrůdu, nechají si ji uznat a pak ji posílají na soutěže do různých částí Evropy. Tam se sleduje, jak odrůda profituje, jak dobře roste nebo neroste. A pokud získá ve své skupině nejvíce bodů, dostane první pořadí. Na druhém a třetím místě dostanou čestné uznání. Ovšem těch druhů růží máme obrovské množství. V letošním roce ještě víc než kdy jindy. Letos máme německé růže, tři francouzské, tři z Holandska jsou v soutěži, dvě z Belgie, tři z Irska, dále Polsko, Dánsko a Rumunsko po jedné růži.

Jak to funguje? Pěstitelé vám pošlou kultivary a zaměstnanci rozária je vypěstují? Starají se o ně?
Oni to pošlou na technické služby, které nám to shromažďují. A potom máme zahradnici a navíc na tom pracují příslušníci Rosa klubu. Růže se hodnotí 2 až 3 roky podle jejich typu. Ty menší se posuzují zhruba dva roky, každý rok třikrát. A ty větší se posuzují ve stejné frekvenci, ale tři roky. Ukáže se, že jsou lepší v tom vzrůstu.

I růže Libuška Šafránková nám kvete nádherně. Oslovil jsem belgického šlechtitele a on souhlasil. Dokonce přijel, což bylo velice fajn.
Stanislav Konštacký, předseda českého Rosa klubu

Tedy to je potom velká práce pro porotce.
Porotci hodnotí spoustu faktorů a znaků růže. Dokud jsem byl trošku lepší pohybově, tak jsem objezdil prakticky celou Evropu na soutěžích a všude mají trošku jiný způsob soutěží. Oni totiž mají za sebou výpočetní techniku, tiskárny a všechno. Takže mohou všechny hodnocené údaje vložit do počítače a ten jim to rychle spočítá. My to máme trošičku složitější, my nic takového nemáme. Tedy hodnotíme růže a vždy v tom předchozím roce, která získá nejvíc bodů, je vyhlašovaná v tom následujícím roce.

Čtěte také

Vy už víte, která růže letos zvítězila?
Samozřejmě, to už vím. Ale neřeknu vám to, protože oficiální vyhlášení bude zítra. Prozradím jen maličkost, že je to růže francouzská a má jméno jedné baletky. Francouzi jsou v tomto úplně skvělí. A mohu potvrdit, že je to opravdu krásná růže, takže volba komise byla správná.

Dá se říci, kdo patří k pěstitelské a šlechtitelské špičce ve světě? Nebo jsme to my, Češi?
My bohužel už ne, ale teď bych nechtěl nikoho urazit. Určitě mezi ty špičky platí německé růže Kordes, francouzské Meilland, belgické Wisels. Jsou to skutečně skvělí lidi, jak jezdím po různých soutěžích, kam ti šlechtitelé přijedou, tak už jsme se seznámili a znám, jaké asi typy růží dělají. Například zmíněný Kordes má asi největší množství růží, navíc oni přidělují těm dokonale odolným růžím značku ADR, což znamená, že nejsou napadány škůdci a mají dobrou trvanlivost.

Čtěte také

Každý, kdo tedy teď přijede do soutěžního rozária v Hradci Králové, uvidí 300 stanovišť růží, počet kultivarů je 230, celkem 1 000 růží. To je tedy opravdová nádhera, voňavé království. Zítra se vyhlásí ona pověstná Zlatá růže města Hradec Králové a následujících 14 dní bude otevřeno pro veřejnost, v době, kdy jsou růže nejkrásnější a nejvoňavější.
Přesně tak. A výhoda je také v tom, že v rozáriu vždy bude někdo z Rosa klubu, který bude schopný vám poradit a vše vysvětlit. I Libuška Šafránková tam kvete nádherně. Řeknu vám, byl jsem na sebe hrdý, protože to bylo mé dítě, Libuška Šafránková. Oslovil jsem belgického šlechtitele po dlouhých letech, co se známe, a má krásné růže v Hradci Králové, tak souhlasil, a dokonce přijel, což bylo velice fajn.

Tak se také přijďte pokochat nádherou růží. Pozval vás předseda Rosa klubu České republiky Stanislav Konštacký, se kterým se určitě v hradeckém rozáriu v Kuklenách v příštích dnech jistě také potkáte.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.