Růže odemykají léto: ty nejkrásnější najdete v Hradci Králové

16. červen 2022

Hradecké rozárium v Kuklenách je jediné soutěžní v České republice. Dlouho bylo také jediné soutěžní v celé Východní Evropě. Veřejnosti se otevírá jen několikrát do roka. Dny otevřených dveří začnou už tuto sobotu.

Pozvání do našeho studia přijal doktor Václav Koula z hradeckého rozária. Mezinárodní soutěžní rozárium v Kuklenách totiž právě tuto sobotu startují Dny otevřených dveří. Představí stovky nádherných růží!

Rozárium v Kuklenách otevřete veřejnosti tuto sobotu? 

Ano. Červen je totiž měsíc, kdy začíná léto, ale hlavně je to proto, že v polovině června růže krásně kvetou. Jen bych chtěl upřesnit, že po celém světě je takových soutěžních Rozárií pouze dvacet. Je to tedy veliká rarita. Abych vysvětlil, co je to soutěžní Rozárium. Soutěží tam pochopitelně růže. Každý rok dostáváme od šlechtitelů z celého světa růže, které potom dva až tři roky sledujeme a hodnotíme podle speciálních kritérií. Sleduje se nejen jejich krása, ale také odolnost, jejich vůně a vždy v červnu je slavnostní den, kdy se vyhlásí výsledky souhrnu těch dvou tří let.

Hradecké rozárium nabízí stovky druhů řůží

Letos slavíte 50 let od založení. Je to tak?

Hradecké Rozárium bylo založené v roce 1972. A vzniklo to osobním úsilím několika lidí, především pana Jaroslava Havlů. Tento pán jezdil už tehdy po světě, hlavně do Švýcarska a do Francie a navštěvoval takovéto soutěže. Usmyslel si, že bude taková soutěž i v České republice. Vyvinul obrovské úsilí, vytipoval si Hradec Králové a skutečně se mu to podařilo.

Hradecké rozárium se otevírá veřejnosti

Hradecké Rozárium bylo dlouhou dobu ve Východní Evropě jediné?

Specialita je v tom, že někdo vám ty nové růže musí posílat. Pěstitel na růžích třeba až deset let pracuje. Největší světové firmy vysévají ročně až 250 tisíc semenáčů růží. Na trh ale posílají pouze 10 z nich. 

 

Hradecké rozárium se otevírá jen párkrát do roka

Od soboty 12:00 připravuje hradecké Rozárium v Kuklenách Dny otevřených dveří, takže budete mít možnost se na tu krásu přijít osobně podívat. Potrvá 14 dní. Vždy od 9 do 17 hodin a potrvá do 3.července. Doporučujeme přijít dříve, protože pokud budou horké dny, růže rychle odkvetou. 

Celý rozhovor Jakuba Schmidta a doktora Václava Kouly si můžete poslechnout ze záznamu.

 

autor: FRE
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.