V Růžové zahradě na okraji „ráje“ roste Sněhurka i Rosa Alba aneb Království růží manželů Pelcových

26. červenec 2022

Trny jsou správně ostny, Růže z Jericha není růže, k nejvoňavějším květům patří smetanově bílá Irina, z plané podnože se ušlechtilá růže „narodí“ za dva roky. Z rozhlasové Návštěvy u Michaely a Luboše Pelcových jsem si kromě přátelských, estetických a voňavých zážitků odnesla i „růžové“ informace, které mě zatím míjely. Setkání v ráji růží může rozšířit i vaše obzory.

Na čtyři stovky odrůd růži, které pěstují manželé Pelcovi, teď rostou na samém okraji Chráněné krajinné oblasti Český ráj, na území barokní komponované krajiny a svazku obcí Mariánská zahrada v malebné obci Skuřina. Jejich pěstitelské začátky se vážou k polím pod Humprechtem, kde ale pro růžový koloběh nebyl dostatek prostoru.

Sympatičtí a pracovití manželé Michaela a Luboš, kteří spolupracují se světovými šlechtiteli, se v nadmořské výšce 360 m.n.m. zaměřují na nové a zdravé odrůdy.

Čtěte také

Když zavítáte na tradiční den otevřených „dveří“ na rozkvetlé pole, uvidíte růže velkokvěté, mnohokvěté, pnoucí, sadové, půdopokryvné, minirůže, botanické (přírodní), historické, růže do stromů, pro včely, odrůdy od anglického šlechtitele Davida Austina, německého Kordése a Tantau, a belgického šlechtitele Lense.

Cesta do Růžové zahrady Pelcových je tajemná, stejně jako jsou rostliny, které tam manželé pěstují. Ve Skuřině jsem sice dávala pozor na značení, ale stejně jsem v malebné obci, kde jsou k vidění i památkově chráněné lidové stavby, zabloudila. O to bylo shledání s Pelcovými a s jejich českým horským psem, fenkou Arny, radostnější.

Michaela a Luboš jsou srdcaři

Čtěte také

„Když růže vypěstujeme, tak je na podzim všechny vyoráme a jdou rovnou do prodeje,“ přibližuje Luboš Pelc růžový koloběh s tím, že lidé oceňují, že si ze Skuřiny odvezou místní růže bez překupníků. Součástí života zdejších pěstitelů růží jsou vazby do kytic, ale i poradenství. „Zájemcům vysvětlujeme, jak růže sázet a pěstovat, ale i jak si poradit se škůdci.“

Míša prochází mezi keříky bosa jako víla, i když ví, že nějaký ten osten jí o sobě přece jen dá vědět. Luboš, absolvent Střední školy zahradnické v Kopidlně, rozmisťuje v botách a rukavicích jmenovky k růžím a pro srovnání mě nechává přivonět třeba ke Stolisté růži, ale i k německým a anglickým odrůdám.

Čtěte také

Užívám si těchto mimořádných voňavých chvil, sladkých, exotických i orientálních a ptám se taky na růžovou vodu a na růžový olej. Své hostitele zároveň tiše obdivuji: i když to nemají vždy jednoduché, vybírají si v životě chvíle a události, ze kterých mohou načerpat pozitivní motivaci.

Pak pod dohledem fenky Arny voním k historické růži Rosa Alba, jejíž příběh údajně začal už při římských bakchanáliích. A už vím, že se do Skuřiny za manželi Michaelou a Lubošem Pelcovými ráda vrátím. Růžový keř z jejich zahrady bych do budoucna měla moc ráda ve své blízkosti.

V rozhlasové Návštěvě vás zveme do růžového ráje v obci Skuřina na okraji Českého ráje. Setkáte se tam s Michaelou a Lubošem Pelcovými, kteří se už bezmála třicet let věnují pěstování růží. Jaký byl první impuls, který je k tomuto rozhodnutí vedl a čím žijí ve své růžové zahradě? I na to se zeptala redaktorka Vlaďka Wildová.

Spustit audio

Související