Řidičák je začátek, bohužel to tím často i končí. Chlapa za volantem změní, když se mu narodí děti

3. srpen 2021

Jaké jsou vaše dovednosti za volantem? Dopravní polygon na královéhradeckém letišti pomáhá profesionálům, jako jsou hasiči nebo policisté, ale také všem ostatním řidičům, tedy začátečníkům i seniorům, zvyšovat svoji zručnost a připravenost. Pro ty jsou připraveny i startovací kurzy zdarma. 

Čtěte také

Instruktor hradeckého dopravního polygonu Martin Trpkoš v naší radioporadně aneb Start driving - startovací kurzy pro začínající řidiče na polygonu zdarma.

„V dnešním komplikovaném a hustém silničním provozu se řidiči často dostávají do krizových situací a je velmi těžké nebourat a nebýt účastníkem i nezaviněné nehody. Ovšem je nehoda a nehoda. Je dobré znát různá řešení situací jako je například řízený náraz do překážky na silnici. A důležitá je také předvídavost."

Po ukončení autoškoly není řidič ještě úplně zdatný. Je tedy nutné takzvané následné vyježdění?

„V každé lidské činnosti, ať už jde o řízení vozidla, sport nebo zaměstnání, stoupáme zkušenostmi postupně výš. Řidičský průkaz je jen otevření dveří a startovní čára, to je začátek. Bohužel u nás to tím u mnoha řidičů tím také končí."

Nedostatek zkušeností a přehnané sebevědomí. To je prostě kámen úrazu u začínajících řidičů. Muži jezdí jinak než ženy.
Martin Trpkoš, instruktor hradeckého dopravního polygonu

„Řidiči potom získávají sami zkušenosti za provozu, což není úplně ideální. Vícestupňové vzdělávání účastníků silničního provozu nám schází a mělo by tu být."

Co je největší problém pro začínající řidiče?

„Nedostatek zkušeností a přehnané sebevědomí. To je prostě kámen úrazu. Chlap obecně se za volantem nejvíc změní ve chvíli, když se mu narodí děti. V mnoha případech se zklidní a zkrátka dostane rozum."

Řídí lépe muži nebo ženy?

„Nedovolím si zobecnit, kdo řídí lépe. Mám samozřejmě zkušenosti jak s muži, tak se ženami. Ale mohu potvrdit, že řídí jinak. Chlapi jsou ve své podstatě lovci, jsou agresivnější, testosteron prostě v krvi je. A ženy se starají o rodinu a na silnici je to znát. Jejich přístup je jiný."

Čtěte také

Projekt Start driving je startovacím kurzem pro začínající řidiče. Inspirací byl podobný projekt v Rakousku na vzdělávání řidičů.

Pro koho je konkrétně určen?

„Primárně je to určeno pro skupinu řidičů ve věkovém rozpětí 18 až 24 let. S tím, že zřejmě dojde k drobnému posunu a v příštím roce se bude projekt věnovat i mladším řidičům, kteří se teprve na řidičské zkoušky připravují. Tedy kurzů by mělo být víc. A to je dobře, protože každé další vzdělávání a získávání zkušeností je vynikající."

Martin Trpkoš ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Martinem Trpkošem o vícestupňovém vzdělávání našich účastníků silničního provozu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související