VIDEO: Kvůli ujíždějícím řidičům si policie pořizuje auta s předními rámy a plánuje speciální kurzy

5. březen 2020

V Česku podle policejního prezídia přibývá řidičů, kteří nezastaví na výzvu policistů. S ujíždějícími auty se setkávají hlídky především ve větších městech. Výjimkou nejsou ale ani dálnice nebo příhraniční regiony, kde se zloději snaží převážet kradená auta. 

Policejní prezidium se proto rozhodlo být na podobné situace lépe připravené. Pořizuje auta s předními rámy, které mají ujíždějící vozidla bezpečně zastavit a mění výcvik policistů. Muži zákona se budou například učit metody amerických kolegů, jak bezpečně ujíždějící vozidla zastavit.

Tři čeští policisté už absolvovali výcvik v americkém Michiganu. Právě tam se učili, jak ujíždějící auto zastavit. Teď budou zkušenosti předávat v Česku, včetně použití tzv. PIT manévru.
„Je to vlastně vytlačení vozidla služební vozidlem. Vy tlačíte do jeho zadní části přední částí služebního vozidla, vychýlíte ho z osy a tím dochází ke smyku pronásledovaného vozidla a k jeho zastavení."

Čtěte také

Rada ředitelství služby dopravní policie Michal Hodboď je v týmu, který má novou metodiku zastavování aut na starost. Jak upozorňuje, tak PIT manévr je pro policisty až tou úplně poslední možností a kvůli bezpečnosti ho nelze dělat všude.

Stojíme před policejním prezidiem u nové služební octavie, která je vybavená předním robustním rámem černé barvy.
„Ten policejní rám primárně plánujeme využívat právě například k tomu přitlačení, například k odtlačení překážky a k dalším věcem. Nemám informaci o tom, že by další policejní sbor v Evropě používal policejní rámy."

Podobných aut policie nakoupila zhruba 500

Po celé zemi je mají nebo budou mít nejen dopravní policisté ale také prvosledové hlídky.

Výcvik policistů v USA

Jak totiž říká za Policejní prezidium David Schön, počet případů, kdy řidič nezastaví, roste.
„My se stále častěji potýkáme s řidiči, kteří nezastaví a ujíždí hlídce. Velmi často jsou tyto případy újezdů v Praze nebo ve větších městech. Často se jedná o řidiče pod vlivem alkoholu či nějaké návykové látky, případně také o řidiče, kteří odcizili například vozidlo a snaží se rychle přejet mimo území České republiky."

Čtěte také

Právě z důvodu nárůstu počtu ujíždějících řidičů policie auta s rámy pořídila a policisty čekají změny ve výcviku, vysvětluje ředitel Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy David Fulka.
„My přizpůsobíme vzdělávací program pro policisty, kteří by měli toto auto dostat k dispozici už v základní odborné přípravě. Na vzdělávacích zařízeních, která jsou v Brně, Holešově, v Praze a Jihlavě budou dostávat tu základní informaci, převážně teoretickou. Následně se jejich znalosti a zkušenosti budou rozvíjet na speciálních kurzech."

Kurzy by měli policisté začít absolvovat v druhé polovině letošního roku.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.