Auta jako z Kobry 11! Policejní stíhačku teď potkáte i na východě Čech

31. říjen 2019 15:01

Policie České republiky má k dispozici nové hybridní vozy značky BMW. Určená jsou hlavně k prevenci a dohledu nad provozem na vozovkách I. třídy. Jeden z automobilů teď brázdí také silnice v Královéhradeckém kraji.

„Je to úplně něco nového pro policii, my jsme tato auta s hybridním pohonem nikdy neměli,“ řekl policejní prezident Jan Švejdar. Vozidla s alternativním pohonem by se podle něj mohla v budoucnu stát součástí policejního vozového parku. Aktuálně totiž policie mění zhruba 2000 aut.

„Výměna vozového parku u policie i přes tuto poměrně masivní dodávku je velkým problémem. Velmi si vážím možnosti to auto vyzkoušet a pak se rozhodneme, co budeme dělat,“ doplňuje Švejdar.

Speciální vybavení: polepy a maják

Za volant se dostanou ale jen někteří policisté. Bude jich zhruba dvacet a musí absolvovat speciální školení, které začíná zítra. Žádné speciální vybavení ale uvnitř vozu není. Auta jsou jen polepená fóliemi v barvách policie a mají maják se sirénou. Interiér je sériový.

Jen maják. Policejní limuzína nabude mít kromě majáku a policejního polepu žádné speciální vybavení

Vozidla jsou určená pro dohled na silnicích I. třídy. Během roku budou sloužit v různých krajích, říká Jan Švejdar. „Prvních pět aut jde do Hradce a Pardubic, je tam Praha, myslím taky Liberecký kraj a Brno. V další etapě bude pět dalších krajů.“ 

Vozidla patří do nejvyšší třídy, kterou BMW vyrábí. Cena jednoho kusu se pohybuje kolem tří milionů korun.

Technické parametry: 

Z 0 na 100 km/h vůz zrychlí za 5,1 sekundy.
Jeho maximální rychlost je omezena na 250 km/h.
Díky lithium-iontové baterii je vůz schopen jízdy čistě na elektřinu max. rychlostí 140 km/h a do vzdálenosti až 58 km.
Kombinovaná spotřeba benzinu je pouze 2,5-2,3 l/100 km a elektrické energie 16,2-15,8 kWh/100 km.

Deset luxusních plug-in hybridních vozů BMW zapůjčila Policii ČR firma BMW Stratos Auto. Auta budou sloužit dopravním policistům při dohlížení na bezpečnost silničního provozu.

autoři: Josef Ženatý , baj
Spustit audio

Související