Richard Švanda: Nadávky provázejí lidstvo od nepaměti. Na počátku bylo slovo, nejspíše sprosté

31. prosinec 2019

Na jedné ze svých mnoha besed, které v uplynulém roce uspořádal historik Richard Švanda pro veřejnost na Náchodsku, seznámil posluchače s výrazy, kterými si v citově exponovaných okamžicích ulevovali naši předkové. Mnohé z nich totiž dodnes používáme, aniž bychom tušili, co původně znamenaly. A protože geneze mnoha sprostých výrazů a nadávek je docela zábavná, část přednášky Richarda Švandy pro vás vybíráme.

„Sprostá slovíčka provázejí lidstvo od nepaměti. Nadávalo se na počasí, politiku, zdražování, válku či náboženství. Dnešní sprosté výrazy však v minulosti nemusely být nutně sprosté. Žádný lingvista vám dnes neřekne, v kterém okamžiku se obyčejné slovo stalo vulgarismem," vysvětluje historik Richard Švanda.

Čtěte také

A hned doplňuje:
„Dnes užívané sprosté výrazy často znamenaly v minulosti něco zcela jiného, nežli je tomu v současnosti. Častování žen různými výrazy je toho důkazem. Z roku 1565 se dochoval zápis, v němž „Kateřina Virková prodala svůj dům Křížkovi z Babího (u Náchoda) a ostala služce své Dorotě 1 kopu míšenských grošů služby dlužna. Šla Dorota ku právu, žádajíc za ochranu. A právo zadrželo pro Dorotu „děvku" tuto kopu a vyplatilo ji."

Výraz „děvka" tu nahrazuje služku, neboť „děvkou" byla myšlena služebná, která vykonávala tu nejběžnější práci.

Richard Švanda ve studiu Českého rozhlasu v Hradci Králové

Základ tohoto slova obsahuje indoevropský kořen „dhe", který byl výrazem pro „kojení" a označoval tím ženu schopnou kojit. U Slovanů pak označoval „pannu".

Dnes výraz „děvka" vstoupilo do vulgární roviny a změnilo tak zcela původní význam.

Čechům neznalým cizích jazyků pak může přijít divné, když v obchodě narazí na výraz „Kunde" (zákazník). V minulosti se tímto slovíčkem skutečně myslelo ženské pohlavní ústrojí. Ale byla místa, kde tento výraz měl jiný význam. V Kladsku se tak nazývaly mladé dívky a na Valašsku byl tento výraz používán jako křestní jméno.

Populární slovo jako „šukat" je opět vulgárním výrazem nedávné doby

Babička od Boženy Němcové je u pubertálních školáků oblíbená i pro scénu, v níž „babička šukala po světnici". Babička však v tomto případě vykonávala rychlý, svěží pohyb, když uklízela či něco hledala.

Richard Švanda na jedné ze svých populárních historických přednášek

Také na rok 2020 připravuje Richard Švanda další populární historické přednášky.

Jste srdečně zváni!

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.