Rekordních 530 druhů hub obdivují návštěvníci výstavy v Muzeu východních Čech v Hradci Králové

7. říjen 2022 07:57

Stovky druhů hub ze všech koutů východních Čech si teď můžou zájemci prohlédnout v královéhradeckém muzeu. Sbírka v rámci výstavy s názvem Houby živé, jedlé i jedovaté je dosud nejbohatší, jakou muzeum představilo. Mimo to si tam zájemci, kteří si nejsou jisti, co si z lesa přesně přinesli, mohou nechat druh houby určit od odborníků.

„To jsem vzala jen takový vzorek. A doma jich máme ještě takových dvacet,“ říká Helena Středová, která s sebou do muzea přinesla v igelitovém pytlíčku malou hnědou houbu.

Čtěte také

Nebyla si totiž jistá, jestli je jedlá. „Našli jsme je doma na zahradě pod dubem. A tady nám řekli, že jsou jedlé, ale nejsou vhodné na sušení, lepší je využít na rychlou spotřebu. Takže je dáme do bramboračky.

Z Podkrkonoší se na výstavu hub přijel podívat také nadšenec Jiří Křížek. „Já jsem někde četl, že mykolog je ten, kdo zná aspoň tisíc druhů hub. Tak to já znám jen zhruba polovičku. Ale tady na výstavě mne vždy překvapí teplomilné hřiby. Já jsem ze Svatoňovic, což je už podhůří hor, takže ty vzácné odrůdy hřibů u nás nerostou.

Podle svých slov kvůli pokročilému věku už hub v lese moc nenasbírá, svého koníčku se ale úplně vzdát nechce. „Nedá mi to. Musím prostě do lesa, už také 23 let máme mykologický kroužek v Úpici.

Čtěte také

Letošní ročník je podle pořadatelů rekordní, k vidění je tu více než 530 druhů hub, pokračuje mykolog z Masarykovy univerzity v Brně Petr Hrouda, který tu s odborným komentářem návštěvníky provází. „Je tu široké spektrum hub, které rostou nejen v Hradci Králové a okolí, ale některé druhy jsou dovezeny i z horských oblastí, tedy z Orlických hor a Krkonoš.

Většina hub je čerstvá a pracovníci muzea a dobrovolníci je museli nasbírat až těsně před samotnou výstavou, jak vysvětluje botanička z Muzea východních Čech Věra Samková. „Musí se to udělat během jednoho či dvou dní, protože ty houby rychle odcházejí. Některé druhy hnojníků se rozloží doslova během několika hodin.

Výstava hub potrvá ještě dnes a zítra. Mykologická poradna bude v provozu i nadále, a to každé pondělí v budově Muzea východních Čech v Gayerových kasárnách v Hradci Králové.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související