Rady specialisty na saunování: Je třeba to dělat správně a dostaví se účinek na imunitu i psychiku

20. únor 2024

Vezmeme vás do sauny. Pavla Kindernayová pozvala do studia specialistu na saunování a saunové ceremoniály Jaroslava Pallase z Hradce Králové. A řeč bude samozřejmě o benefitech a přínosech sauny, případně také, jestli hrozí i nějaká zdravotní rizika.

Říkala jsem si, jestli nepřijdete jen v prostěradle. Jako sauner provozujete vše jen v prostěradle?
Tak to úplně není, protože my sauneři máme na sobě hodně různých druhů oblečení. Rozdíl je jen o tom, jestli jde o běžný ceremoniál, kdy máme kolem sebe tzv. kilt, anebo jsou to ceremoniály, které jsou už potom spíše divadelním představení. Tam si uděláte představu, co všechno může na sobě sauner mít.

Jaroslav Pallas ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Chladnější počasí je tím nejvhodnějším, abychom začali se saunou?
Je to spíš takový impuls pro to začít. Protože většina lidí má asi v zimě pocit, že je správný čas vstoupit do sauny a zahřát se. Ale pro začátek saunování je vhodné jakékoliv období. A především je potřeba si vždy uvědomit nejzásadnější věc, jestli úplně začínáme, nebo už chodíme saunovat delší dobu. Protože pokud někdo začíná, tak je vhodné si najít tu správnou saunu.

Už při první návštěvě sauny to byl takový rauš, jak se říká opice zadarmo. Pro mě je sauna zásadní pro psychickou pohodu.
Jaroslav Pallas, specialista na saunování a saunové ceremoniály

Proč se saunovat?
Existuje spousta různých hledisek. Když budu mluvit za sebe a řeknu, e se sauně věnuji od roku 2010, tak jsem došel k saunování díky tomu, že jsem měl v zimě poměrně hodně respiračních onemocnění. Řešilo se to většinou antibiotiky, až mi pak doktor navrhl saunu a já jsem to zkusil.

Čtěte také

Bylo to zajímavé, protože v roce 2010, když jsem přišel do sauny poprvé, tak dnes tam chodí spousta mladých lidí, ale v té době tam 90 procent saunujících mělo věk 60 let a více. Já jsem tam seděl ve věku 35 let a říkal jsem si, co tady dělám. Ale pak se mi to moc zalíbilo.

Měl jsem hezký pocit z toho, že jsem se tím vyhnul nachlazením. Je potřeba to dělat správně a dostaví se účinek na psychiku i na imunitu.

Takže pro vás to zdravotní benefity mělo.
Ano, já jsem je zaznamenal hned. Už při první návštěvě sauny to byl takový rauš, jak se říká taková opice zadarmo. Po saunování, když se osprchujete a ochladíte, lehnete si, tak se někomu může trošku motat hlava. Ale ono to je velice příjemné. A mělo to vliv nejen na ta respirační onemocnění, ale i na psychiku. Pro mě je sauna zásadní pro psychickou pohodu.

Sauner je osoba, která se snaží zpříjemnit lidem saununování, je to takzvaně moderní saunování. Aby se prostě v sauně něco dělo.
Jaroslav Pallas, specialista na saunování a saunové ceremoniály

Na sauně je také hezké, že toho moc nepotřebujeme. Ale u nás bývá nahota pořád velké téma, Češi z toho mohou mít traumata.
Ano, je pravda, že v zahraničí jsou v tomto mnohem dál. Ale my jsme se jeli inspirovat právě do zahraničí, abychom to u nás trošičku posunuli. A k tomu vážně došlo. Vidím, že za prvé chodí hodně mladých lidí, což je velký posun oproti dřívějšku. A také s tou nahotou už je to někde jinde. Posunuli jsme se, už je to přirozenější. Myslím, že to má správný vývoj.

Čtěte také

A kdo se stydí, tak si stále může vzít prostěradlo. A četla jsem, že ti, kteří nemají vlasy, by měli nosit do sauny i čepici.
Určitě. Pokrývka hlavy je o tom, že pokud sedíte, tak v sauně vždy čím jste výše, tak máte vyšší teplotu. A hlava je v tomto případě vlastně nejvýš a pokrývka hlavy vám může pomoci pocitově. Saunující se pak cítí lépe. Já jsem také pokrývku hlavy zpočátku používal, dnes už ne. Pokud to není potřeba v rámci nějakých kostýmových ceremoniálů.

Je to správně, když řeknu, že jste sauner?
Říkáte to správně. Sauner je v podstatě osoba, která se snaží v dnešní době zpříjemnit lidem saununování, je to takzvaně moderní saunování. Když si vzpomenu na ten rok 2010, když jsem seděl v sauně a jen jsem koukal, nic tam nebylo, dnes se to snažíme saunujícím zpříjemnit, aby se tam prostě něco dělo.

Jaroslav Pallas a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou saunovou radioporadnu s Jaroslavem Pallasem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související