V Česku poslední dobou výrazně přibývá milovníků otužování, do ledové vody často chodí i malé děti

21. únor 2023 07:56

V Česku v posledních dvou letech přibylo otužilců. Přesné statistiky sice neexistují, podle odhadu zástupců Českého svazu plavání jsou jich ale desítky tisíc. Stovky z nich se staly členy klubů, které se věnují zimnímu plavání. Platí to třeba i v Náchodě. 

Čtěte také

V Náchodě dříve podle předsedy oddílu přišel nový člověk naprosto výjimečně, v poslední době jsou ale nováčků desítky. Pravidelně trénují třeba v řece Metuji.

„Jedině po zadku a skluzem.“ U řeky se řeší nečekaný problém. Na kraji je led a otužilci nemají kudy vlézt do vody. „Je to přesně tak. Nečekali jsme, že to tu bude zamrzlé. Když chodíme na rybník, tak tam občas vysekáváme led, ale tady v řece to zatím nepamatuju,“ říká otužilkyně Petra Hvězdová.

K řece přivedla i svého jedenáctiletého syna, ten půjde také do vody. „Otužujeme se od loňského srpna. Když jsme začínali, byla to taková sranda. Vzniklo to při jednom obědě v práci, kdy kolegové říkali, že byli v Polsku na řece a že to bylo super. Že začnou chodit s náchodskými otužilci do vody.

„Tak jsem říkala, když to dáte vy, tak do toho jdu s vámi. Byl to můj sen, usmívá se Petra Hvězdová.

Mezitím otužilci kusem klacku rozbili led a postupně vstupují do vody. Mezi prvními je také předseda klubu náchodských otužilců Petr Kocián. „Můžete se dívat, když jsem vás nepřesvědčil, abyste šel s námi. To je moje mínus. Ale kdybyste tam jen vlezl a smočil se do pasu, nic vám to neudělá.

Čtěte také

Zlata Jůzová, která se je tu i dcerou, se teprve rozhoduje, jestli půjde do vody nebo ne. „Nechce se mi. Není to tak, že tam jdete pokaždé úplně s nadšením. Malá měla před týdnem sedmé narozeniny a chodí od podzimu se mnou, když má chuť. Plavky má dnes na sobě a většinou tam jen tak šplouchne a vyběhne ven.

Zatímco Zlata Jůzová a její dcera zatím váhají, tak jiní otužilci už pomalu vylézají z vody. „Endorfiny jen létají. Je to krásné. A to je důvod, proč to děláme.

Po zhruba 20 minutách společné koupání v řece Metuji končí. Náchodští otužilci se takto pravidelně schází třikrát týdně.

Spustit audio

Související