Radista Jiří Potůček stoletý. Patří mu jeden z Kamenů zmizelých odhalených na Končinách

12. červenec 2019 10:04

Radista z výsadku Silver A Jiří Potůček-Tolar by se 12. července letošního roku dožil sta let. Osud mu však nedopřál oslavit ani 23. narozeniny. Jemu a dalším šesti popraveným sokolům ze sokolské odbojové skupiny S 21 B věnovala Sokolská župa Podkrkonošská-Jiráskova první sokolské Kameny zmizelých (Stolperstaine) v Královéhradeckém kraji.

Kameny zmizelých byly ve spolupráci s městem Červený Kostelec zasazeny před školu na Bohdašíně, kde žili před popravou v červenci 1942 manželé Zdeňka a Ladislav Satranovi. Ti tady po několik dnů ukrývali právě radistu Potůčka s vysílačkou Libuší.

Končiny a Bohdašín na Náchodsku mohly dopadnout jako Lidice a Ležáky

U Červeného Kostelce na Náchodsku se vzpomínalo na některé z obětí nacistického režimu

U Červeného Kostelce na Náchodsku se vzpomínalo na některé z obětí nacistického režimu. Konkrétně na výsadkáře Jiřího Potůčka ze skupiny Silver A a odbojáře, kteří mu v posledních dnech jeho života pomáhali. Všichni za to zaplatili životem. 

Další kameny připomínají tragický osud rodiny Burdychových, která žila ve stavení čp. 168 na nedalekých Končinách - právě tady byl poslední doložený pobyt parašutisty před vyzrazením gestapu. Po útěku z Končin ho zastřelil 2. července 1942, tedy pouhých deset dní před 23. narozeninami, strážmistr protektorátního četnictva Karel Půlpán v dubovém lese nedaleko Trnové u Pardubic.

U památníku nedaleko domu na Končinách tak byl odhalen nejen Kámen zmizelých na památku radisty Jiřího Potůčka, ale také další čtyři pro Miladu Burdychovou a jejího manžela Antonína, dále pro Antonína Burdycha staršího a jeho manželku Josefu. Všichni byli za pomoc Jiřímu Potůčkovi v roce 1942 popraveni.

Pět Kamenů zmizelých je už možné zhlédnout na Končinách - jeden pro Jiřího Potůčka

Záštitu nad položením prvních sokolských Kamenů zmizelých na území kraje převzala Mgr. Martina Berdychová z hnutí Východočeši, náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje.

Jiří Potůček, (krycím jménem Tolar) (* 12. července 1919 Bruneck, dnes Itálie – 2. července 1942 les mezi vesnicemi Trnová a Rosice nad Labem) byl příslušník československé zahraniční armády v Anglii a radista výsadku Silver A

Ta také kameny 7. července slavnostně odhalila spolu s Věnkem Baudyšem (v roce 1942 mu bylo 11 let), synem popravené Zdeňky Satranové a Antonínem Burdychem, synem popravených manželů Milady a Antonína Burdychových (v roce 1942 mu bylo osm let).

Dalšími významnými hosty, kteří přijeli uctít památku obětí sokolské odbojové skupiny S 21 B byli například generál Petr Pavel, dále poslanec Parlamentu ČR Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL a delegace z obce Břasy na Rokycansku, kde Jiří Potůček vyrůstal.

Kameny zmizelých (Stolperstaine) jsou dlažební kostky s mosazným povrchem. Připomínají výhradně oběti nacistické perzekuce, a to nejen židovského původu. Od roku 1992 se umisťují zpravidla před domy, kde popravení nebo umučení naposledy bydleli; jeden kámen je vždy věnován jedné konkrétní osobě.

Přitomni byli i zástupci Univezity obrany, zástupci Československé obce legionářské, Spolku vojenské historie T-S 20 Pláň, skauti, představitelé města Červený Kostelec, potomci popravených, pamětníci tragických událostí v roce 1942 a více než stovka dalších účastníků.

autor: baj | zdroj: Helena Rezková
Spustit audio

Související