Příběhy z nichž mrazí. Kniha Nebylo jim souzeno žít aneb osudy popravených a umučených sokolů

23. říjen 2018 09:28

Vychází kniha o osudech popravených a umučených sokolů. Autorky knížky s názvem „Nebylo jim souzeno žít" chtějí touto cestou splatit po více než 70 letech dluh sokolským hrdinům, kteří tak již nebudou odsouzeni k zapomnění. 

Autorky Pavlína Špatenková a Helena Rezková chtějí vzdát hold vyznavačům Tyršových myšlenek, kteří pod heslem „V mysli vlast, v srdci smělost, v paži sílu" za svobodu své vlasti darovali to nejcennější, svůj život.

V knize ožívá sokolský odboj a pohnuté osudy 160 sokolů a sokolek, členů Sokolské župy Podkrkonošské-Jiráskovy a částečně i Sokolské župy Orlické (tj. oblast Trutnovska, Náchodska, Rychnovska, Královéhradecka a částečně i Orlickoústecka) vězněných a popravených nebo umučených během 2. světové války.

Chci projevit úctu a zachovat vzpomínky. Pro budoucí generace už bude Protektorát neuvěřitelný

Sokolka a župní vzdělavatelka Pavlína Špatenková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Sokolka a župní vzdělavatelka Pavlína Špatenková chystá novou knihu o historii sokolského odboje v Sokolské župě Podkrkonošské-Jiráskově za 2. světové války. Co ji přivedlo na myšlenku napsat knížku o sokolském odboji? Jak se žilo sokolům za Protektorátu? Dotýká se jí tato tématika osobně? Proč je „sokolský odkaz" v dnešní době důležitý?

Impulsem pro sepsání knihy byly události na Končinách u Červeného Kostelce, kde v roce 1942 rodina Burdychových ukrývala radistu Jiřího Potůčka, posledního žijícího z výsadku Silver A. Hned po jeho vyzrazení bylo popraveno v Pardubicích na Zámečku 17 členů sokolské odbojové skupiny S 21 B, ale ani to nebyl počet konečný, sokolské životy vyhasínaly dál.

„Před rokem jsme začínaly bádat po osudech 20 popravených sokolů v rodinách, archivech, kronikách. Úplnou náhodou se nám dostal do ruky seznam ze sokolské kroniky v Krčíně a rázem jsme měly jmen popravených a umučených 120. Při dalším intenzivním hledání jsme nakonec zmapovaly neuvěřitelných 160 příběhů, při nichž ještě dnes mrazí," říká spoluautorka knihy Pavlína Špatenková.

Křest knihy Nebylo jim souzeno žít aneb osudy popravených a umučených sokolů

Jak dodává Helena Rezková, autorky si cení zejména toho, že se jim podařilo vyhledat a oslovit žijící děti a příbuzné popravených.

Kniha Nebylo jim souzeno žít aneb osudy popravených a umučených sokolů

„Vážíme si toho, že nám otevřeli své rodinné archivy, v nichž uchovávají fotografie, dopisy psané před popravou. Dodnes vzpomínají na poslední chvíle se svými rodiči, kteří položili za naši svobodu to nejcennější, svoje životy," podotýká Helena Rezková.

V Knihovně města Hradce Králové se při křtu knížky sešlo na 200 lidí a celý podvečer se nesl v dojemné atmosféře setkání potomků popravených sokolů, někteří z nich se viděli poprvé nebo také po dlouhých 76 letech. Mnozí z nich se s přítomnými poděli o své stále živé vzpomínky - poslední chvíle se svými blízkými.

Kniha vychází u příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související