Rada Hradce Králové už má jasno, které kulturní akce a jakou částkou v příštím roce podpoří

5. prosinec 2019 09:05

Rada města Hradce Králové rozhodla o výši podpory kulturních akcí v příštím roce. Poslední slovo budou mít příští týden na svém zasedání zastupitelé. Radnice bude dál podporovat například divadelní Open Air festival nebo leteckou přehlídku CIAF. 

Čtěte také

Právě CIAF dostane 1 800 000 korun s tím, že do budoucna půjde o akci konanou jednou za dva roky, v každém sudém roce. Akce v cyklu Calendarium Regina město nakonec podpoří více něž 10 miliony korun. Je to přibližně o 3 miliony méně než v letošním roce.

A peníze se také budou rozdělovat mezi menší počet akcí, říká náměstkyně primátora Monika Štayrová z Hnutí ANO.
„Ty prostředky tam jsou. Jen jsme chtěli určitou restrukturalizaci Calendaria Regina. Aby nám tam zůstali jen prestižní akce. Ještě upřesním, že na cyklus Hradecká nábřeží by mělo jít v příštím roce 1,4 milionu korun. Bude tam Nábřeží keramiky a skla, Den vody nebo Nábřeží sochařů."

Právě podpora Nábřeží sochařů, které se koná ve spolupráci s Kamenickou školou v Hořicích jednou za dva roky a bienále připadá na příští rok, vyjde na 700 tisíc korun.

Město Hradec Králové do Calendaria Regina vybírá prestižní a ojedinělé akce, často národního či mezinárodního významu. Občanům i návštěvníkům města se tak nabízí možnost navštívit kulturní, sportovní a společenské akce rozmanitého charakteru, které probíhají během celého roku ve městě a jeho blízkém okolí.

Proto muselo město celému cyklu Hradecká nábřeží peníze přidat, dodává primátor Alexandr Hrabálek z ODS.
„Když si uvědomíte, že jsme na nábřeží měli rozpočet 1 milion a 100 tisíc, a 700 tisíc nám zabere jen tato velká akce konaná jednou za dva roky, tak by nám vše ostatní zbylo jen asi 400 tisíc."

Čtěte také

Peněz navíc se dočká i červnový divadelní Open Air festival. Dostane 180 tisíc korun, které nakonec podle primátora Hrabálka odmítli pořadatelé festivalu Na jednom břehu.
„Open Air festival jsme relativně dost zkrátili a nyní ho těmi 180 tisíci podpoříme, protože to je záležitost, kterou tady chceme rozhodně zachovat."

Město počítá i s dalšími dotacemi na kulturní akce už mimo hlavní cyklus Calendarium Regina. A primátor Alexandr Hrabálek hledá další cesty k tomu, jak peníze na podporu kultury zajistit.

„Já mám rozjednán vznik fondu na pořádání kulturních akcí a přihlásili se mi už asi dva zájemci, kteří by tento fond postupně naplňovali," uzavírá Alexandr Hrabálek, podle kterého město kulturní akce potřebuje a chce je podle možností i do budoucna podporovat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související