Přijde Hradec o některé prestižní kulturní akce? Město se rozhodlo přiškrtit dotace na kulturu

11. říjen 2019 09:08

Organizátoři královéhradeckých kulturních akcí zahrnutých do prestižního Calendaria Regina chtějí vyvolat dialog se zástupci magistrátu. Nelíbí se jim výrazné krácení finančních prostředků na příští rok. Tento krok města může podle některých organizátorů v krajním případě vést k úplnému zániku akcí nebo k jejich stěhování do jiného města v regionu. 

Až tři miliony korun chce město Hradec Králové v příštím roce ušetřit na dotacích pro kulturní a sportovní akce zařazené do prestižního Calendaria Regina.

Čtěte také

O rovných 150 tisíc korun méně dostanou organizátoři Královéhradeckých sborových slavností. Šetření ale čeká i další akce, například Slavnosti Královny Elišky, Helicopter show nebo festival Na jednom břehu.

„Tentokrát to jsou škrty, které sice vypadají nenápadně, ale vlastně pro některé z akcí budou likvidační. Z toho důvodu, že spousta služeb podražila. Navýšily se poplatky za technické služby, hasiče a tak dále. Jen aby pořadatel vůbec svou akci spustil, tak jsou ty poplatky téměř jednou takové, než byly v předchozích letech," vysvětluje ředitelka festivalu Na jednom břehu Martina Součková.

Kalkulačka

Zástupci některých ohrožených podniků chtějí ještě iniciovat další jednání s městem. Shodli se na tom na čtvrteční společné schůzce. Její závěry shrnula Martina Součková.
„Rádi bychom k tomuto rozhodnutí města přistoupili s diskusí a otevřeli jednání na radnici o tom, jestli o naše akce stojí. A jaká je vlastně kulturní vize města Hradce Králové do budoucna jako taková."

Čtěte také

Magistrát Hradce Králové obhajuje škrty v Calendariu Regina tím, že se snaží hledat peníze na investiční akce města. Přesto se vedení magistrátu případnému dodatečnému jednání o finanční podpoře kulturních akcí nebrání.

„Vůbec se nebráním jakékoliv diskusi. Vše s pořadateli probereme a vyslechneme je. My jsme vycházeli z hlasování komise Calendarium Regina, která bodovala akce podle předem určeného postupu," říká náměstkyně primátora zodpovědná za dotace a kulturu Monika Štayrová z hnutí Ano 2011.

Jedním z mála festivalů, který si v příštím roce polepší, je Rock for People. Ten dostane o 200 tisíc korun víc a celkově tak může počítat s dotací ve výši 1,7 milionu korun.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související