Sborové slavnosti v duchu malých zpěváků. Obdiv zaslouží všichni, kteří pracují s dětskými sbory

4. červen 2019

Naším dnešním hostem je Richard Uhlíř, zpěvák a také umělecký vedoucí hradeckého vokálního souboru  Gentlemen Singers. Protože se něco chystá, něco je ve vzduchu, něco se blíží. A o tom budeme mluvit především. 

Richarde, nedávno jsme vás slyšeli při dalším vyhlašování naší šarmantní osobnosti. To je taková krásná tradice, gentlemani vždy vyhlašují vítěze.
Ano, to je tradice i pro nás. A jsme rádi, že se vyhlášení můžeme každý rok účastnit.

Profesor Jiří Skopal řídí už 40 let klenot české kultury královéhradecký dětský sbor Jitro

Královéhradecký dětský sbor Jitro

V pátek 10. listopadu 2017 byl po 10. hodině hostem v živém vysílání z radioklubu v Havlíčkově ulici v Hradci Králové Prof. Jiří Skopal, sbormistr a umělecký vedoucí královéhradeckého dětského sboru Jitro

Kdo vymýšlí ty zpívané zdravice, kterými se vyhlašují šarmantní osobnosti? Tou poslední byl profesor Pavel Pafko. Vy musíte vždy vymyslet něco, co se k oné osobnosti hodí.
Je to vždy tedy velký závazek. Poslední dvě zdravice vymyslel Martin Struna. Volá mi týden před vyhlášením a ptá se, jestli už nevím, kdo to bude. Tak žhavím linky do rozhlasu, pak mu to řeknu, tři dny se nic neděje a říká, mě nic nenapadá. A nakonec to za hodinu vyšvihne a všem nám to pošle. Takhle to je.

Tak to jsme se podívali trošku do vaší hudební kuchyně. Ale říkali jsme, že se něco blíží, že je něco ve vzduchu. Tak řekni co.
Ve vzduchu je náš každoroční festival, který spolupořádáme, Sborové slavnosti Czech Choir festival Hradec Králové.

Festival má za cíl, ať si lidé zazpívají, to je jedna část. A druhá část je vzdělávací. Máme připravenu spoustu workshopů.
Richard Uhlíř, umělecký vedoucí vokálního souboru Gentlemen Singers

Kolikátý ročník už letos bude?
Musíme to počítat, protože vždy, když je jubilejní ročník, tak máme šanci dostat více peněz. To říkám z legrace. Ale samozřejmě to počítáme, letos bude už 16. ročník.

Letošní ročník festivalu Sborové slavnosti se ponese v duchu dětských sborů

A věnován tentokrát bude dětským sborům. Protože vy se každý rok věnujete jiné věkové kategorii, je to tak?
Ano, v zahraničí jsou i velké festivaly bez omezení, takže tam jezdí dětské sbory, mládežnické, univerzitní, dospělé. To je vždy obrovské. Myslíme si, že i v Hradci Králové by to šlo udělat a že i Hradec by si zasloužil takovou obrovskou sborovou slávu, která snad není ani v Čechách, ve střední Evropě. Ale hlavně z důvodu financí se každý rok zaměřujeme na jiné sbory. Letos to vyšlo na dětské sbory. Loni byly vokální soubory, předtím byly zase dospělé sbory. Takže to točíme.

Letošní ročník festivalu Sborové slavnosti se ponese v duchu dětských sborů - Motýli Šumperk

Richarde, my jsme zpívali a vyrůstali u profesora Skopala. V Boni Pueri, potom také u Pavla Horáka. Ty jsi dokonce několik let Boni Pueri sbormistroval. Je to rozdíl vést děti a dětský sbor oproti dospělákům? Vás je teď osm chlapů.
To je obrovský rozdíl. Někdy si na to zavzpomínám a říkám si, že bych se možná k tomu ještě mohl vrátit. Ale zatím ne. Ovšem obdivuji všechny, kteří pracují s dětskými sbory.

A v čem je to tedy jiné?
Hlavně v tom střídání generací. Jedna generace může být silnější, další slabší, musíte se s tím nějak vypořádat. A samozřejmě pořád cvičit nové a nové věci. My máme nacvičený stálý repertoár, který můžeme zazpívat prakticky kdekoliv. A když někdo naskočí do toho jedoucího rozjetého vlaku, tak se to musí rychle naučit. A nové věci vymýšlíme zase trochu jinak.

Takže u dětí se obměňují generace ve sboru, vy už jen stárnete.
My už jen stárneme, ale snažíme se s novými členy omlazovat.

Richard Uhlíř ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pojďme říct, které sbory přijedou do Hradce Králové na sborové slavnosti. Ty začínají už teď ve středu 5. června?
Ano, ve středu už přijedou dva zahraniční sbory. Zpívá estonský dívčí rozhlasový sbor v Semilech, a pak kdybych měl pokračovat se zahraničními sbory, je to dětský sbor Skowroneczki z polské Poznaně.

A domácí sbory?
Domácí sbory jsou Canto, ZUŠ Náchod, dále Severáček z Liberce, Jizerka ze Semil, Radost z Prahy, Kühnův dětský sbor, Motýli ze Šumperka a chlapecký sbor Bonifantes z Pardubic.

Letošní ročník festivalu Sborové slavnosti se ponese v duchu dětských sborů

Ovšem koncerty nebudou jen tady v Hradci Králové, ale třeba i v těch Semilech. To bude onen první zahajovací koncert ve středu?
My mu tak neříkáme, ale ve středu začíná takový nultý koncert festivalu a to jsou většinou koncerty, které se konají mimo Hradec Králové. A letos to je v Semilech a v Náchodě. A tam vystoupí naši hosté.

Co potom uvidí a uslyší Hradec Králové? To bude o den později, ve čtvrtek 6. června?
Ano, bude to velký zahajovací koncert, který se koná v kostele Nanebevzetí Panny Marie na Velkém náměstí. Tam vystoupí postupně všechny sbory. Takže to bude takový přehled toho, co mohou posluchači v pátek a v sobotu ještě slyšet.

Na festivalu je vždy nádherná, úžasná atmosféra. A je takovou nepsanou povinností naučit se dohromady, všechny sbory, jednu skladbu.
My to nemáme úplně jako povinnost, ale náš festival má takový cíl nebo druhou linku to, že si tady lidé a děti zazpívají, to je jedna část, a druhá část je tzv. edukační. Máme pro ně připraveny workshopy, přijede speciální koučka z Holandska. Workshopů se budou účastnit sbory individuálně. A potom většinou provádíme společně nějaké dílo českého skladatele, které je tedy většinou v češtině, což je pro zahraniční sbory velká výzva.

Snaha o dokonalou hudbu posílí vůli dětí. Získají vlastnosti, které pak využijí ve svém životě

Profesor Jiří Skopal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Královéhradecký dětský sbor Jitro je takovým broušeným diamantem mezi pěveckými sbory nejen u nás, ale i ve světě. Před 45 lety v roce 1973 sbor založil Josef Vrátil. Od roku 1977 však stojí v jeho čele umělecký vedoucí a sbormistr profesor Jiří Skopal.

Čeština je zkrátka oříšek.
Paradoxně ale se na to ty zahraniční sbory připraví kolikrát lépe než ty české. S výslovností nemají oni zase takový problém. Zrovna když jsme dělali Kytici od Bohuslava Martinů tak Švédi zvládli tu výslovnost daleko lépe než naše sbory. Takže my letos provádíme dílo Český rok od Jaroslava Krčka přímo pod jeho vedením. Je to suita, která krásně mapuje české roky. Myslím si, že to děti bude bavit. Je to na lidové motivy a lidové texty.

Kdy se poprvé toto dílo rozezní?
Děti to budou zkoušet od čtvrtka a pokusíme se provést toto dílo v Petrof GALLERY v sobotu od 19 hodin. Přijede Musica Bohemica a jak jsem říkal, dirigovat bude Jaroslav Krček.

To bude vlastně takový hlavní galakoncert?
Ano, to bude v sobotu 8. června. A my si ho zopakujeme ještě v Praze v neděli 9. června v Betlémské kapli od 16 hodin. A potom v neděli 16. června jako Open air koncert v rámci zahrad Smetanovy Litomyšle.

Letošní ročník festivalu Sborové slavnosti se ponese v duchu dětských sborů

Kolik bude celkem koncertů asi nemá cenu počítat, každý se může podívat do programu na internetu.
Ano, nejlépe kouknout na webové stránky Sborové slavnosti sboroveslavnosti.cz. A jinak v pátek je takový maraton koncertů, kde začínáme ve čtyři hodiny ve Sboru kněze Ambrože a postupně vystoupí se svými programy všechny sbory. Přijďte se podívat, bude to zhruba do osmé hodiny.

Určitě je za tím spousta práce a úsilí, celý festival připravit.
Ano, děkuji našim dobrovolníkům a paní ředitelce Elišce Vrbové, že to s námi vydrží a že nás zvládá koučovat.

Ještě mě zajímá, Richarde, co je u vás nového? Tedy nemyslím u vás doma, ale v Gentleman Singers. Chystáte se také letos někam vyrazit do zahraničí?
Doma, zaplať pán bůh všechno v pořádku. A v létě se chystáme do Francie, kde to máme hrozně rádi. Vyzpívali jsme si to tam někdy před dvěma lety o Vánocích v Alsasku, tak tam budeme zpívat v rámci varhanního festivalu. Vystoupíme s naším duchovním programem, takže se na to velmi těšíme. A jinak jsme roztočili CD, máme natočené dvě nové skladby od soudobých skladatelů. Ale posluchači nemusí čekat na celé CD, protože jsme nedávno k těmto skladbám točili i videoklip. Všechno najdete na sociálních sítích.

Taková je dnešní doba. Moderní a krásná. I pěvecké sbory se tomu samozřejmě přizpůsobují. Hned máte odezvu od vašich fanoušků, ne?
Ano, je to skvělé.

Jakub Schmidt a Richard Uhlíř ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká Richard Uhlíř, umělecký vedoucí a také zpěvák vokálního souboru Gentleman Singers z Hradce Králové. Ať vám to zpívá. Ať se festival povede. Na shledanou.
Děkuji, krásný den.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související