Půjčky na Vánoce mají různé formy. Kreditní karty jsou jako oheň, tedy dobrý sluha, ale špatný pán

29. listopad 2021

Vánoce jsou finančně nejnáročnějším obdobím roku. Ukazuje to zvýšený zájem u bankovních i nebankovních institucí o spotřebitelské úvěry. Češi se v průměru kvůli Vánocům zadlužují i částkou kolem deseti tisíc korun a více. Přitom nejde jen o nákup vánočních dárků, ale také o zvýšené náklady na jídlo a pití. 

Radim Frolík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Finanční poradce Radim Frolík

Jsem mladý člověk z Hradce Králové, který má rád svojí práci a baví mě. Dokážu se zasmát svojí vlastní hlouposti, každopádně mám do svého života jasnou vizi pro sebe, mojí rodinu i moje klienty, které se držím. Umím se nad věcmi do hloubky zamyslet a dokážu myslet mimo krabici. Vždy ode mne můžete očekávat upřímné jednání, a praktický přístup.

Finanční poradce a manažer SMS finance Radim Frolík hovoří v naší radioporadně na téma: půjčky a krátkodobé úvěry.

Čtěte také

Covidová situace trvá už téměř dva roky. Spousta lidí přišla o práci a nejsou na ton finančně úplně nejlépe. Je znát i v tom, že si bude víc lidí brát půjčku nebo že se o Vánocích uskromní?

Mohu mluvit jen o nějakém vzorku, který vidím na svých vlastních klientech, přičemž tam jsem nějaký velký propad nezaznamenal. A nezaznamenal jsem ani zvýšenou potřebu se před Vánoci zadlužovat. Nicméně může to být v průměru u klientů horší.

Platí pravidlo, že je určitě dobré, když už bych si chtěl někde půjčovat, tak je to lepší od vlastní banky, která klienta zná.
Radim Frolík, finanční poradce

Jaké tedy existují možnosti, co se týká přímo vánočních nákupů? Mohu jít do své banky a tam požádat o spotřebitelský úvěr nebo takové možnosti nabízejí i přímo některé obchody. Jak se v tom vyznat?

Otázkou vůbec je, jestli se zadlužovat kvůli tomu, abych koupil nějaký dárek. Protože tam je zapotřebí si uvědomit, že když si půjčujeme na dárky, tak jde většinou o spotřební zboží, typu telefony, počítače či drobnější elektronika.

Čtěte také

A pokud já si na ni půjčím, tak většinou instituce, které nabízejí mikropůjčky přímo u obchodníka, přeplatíme za tu věc minimálně půlku.

Tedy otázkou zůstává, jestli se zadlužovat kvůli věcem, které ztrácí na hodnotě a ještě za ně víc přeplatíme. Nicméně platí pravidlo, že je určitě dobré, když už bych si chtěl někde půjčovat, tak je to lepší od vlastní banky, která už klienta zná, protože je to pro něj potom mnohem přehlednější.

A je to lepší než mít půjčku u pěti různých institucí. Mít nastavené trvalé příkazy a jen doufat, že se v bance nic nepokazí a ten trvalý příkaz odejde vždy v pořádku.

Co tedy říkáte na ony půjčky u obchodníků?

Když už by na to došlo, tak vždy záleží na podmínkách, které jsou většinou napsané dole malým písmem. Tedy když už bych se do něčeho takového pouštěl, tak bych si určitě velice podrobně přečetl, co tam mají napsané. Abych si sám mohl odvodit, jestli se mi půjčka vyplatí nebo nevyplatí.

Půjčky na Vánoce můžou mít různé formy, tak mohl byste vysvětlit výhody nevýhody u krátkodobých půjček na kreditní kartu nebo mikropůjček?

Kreditní karty jsou jako oheň, tedy dobrý sluha a špatný pán. Protože kreditní karty mají takovou speciální vlastnost, a to, že tam mají tzv. bezúročné období.

Čtěte také

Tedy vy můžete z kreditní karty čerpat nějaké prostředky, ale pokud je vrátíte do nějaké určité doby, která je stanovena onou bankovní institucí, která vám kreditku nabízí, tak neplatíte žádný úrok.

Tedy to znamená pro člověka, který má dostatek peněz, ale občas se mu stane, že třeba potřebuje koupit něco dražšího, ale ví, že následující měsíc tam ty peníze vrátí, tak je to skvělý způsob, jak si dorovnávat rodinný rozpočet. Tady bych klidně kreditní kartu používal.

Ale pokud bych takto takzvaně látat rodinný rozpočet každý měsíc a kreditku bych měl potom začít normálně klasicky splácet, tak to už tak výhodné není.

Protože kreditní karty mají většinou úrokové sazby přes 15 procent, samozřejmě jsou i výjimky, což je už docela velká úroková sazba na to, že si za to budu kupovat třeba nějakou elektroniku.

A co se mikropůjček týče, tam je zase dobré dávat pozor na různé marketingové akce. Vezměte si u nás mikropůjčku a poprvé to máte zdarma, aby vás nalákali, aby vás získali.

Radim Frolík a Jana Kudyvejsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mikropůjčky všeobecně se moc nevyplatí. To už bych možná raději šel do té kreditky a potom tam peníze vracel. Protože mikropůjčky si nepůjčuje od své banky, ale kreditní kartu většinou máte od své banky. Tedy tady se opět zvyšuje riziko, že o těch splátkách potom nebudete mít přehled, budete se špatně orientovat, což není úplně dobře.

Celou radioporadnu s finančním poradcem Radimem Frolíkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související