Ptáci, žijící v mokřadu u Jaroměře, by měli mít lepší podmínky pro život. Postarají se o to pratuři

7. říjen 2020 09:00

Ptačí park Josefovské louky u Jaroměře na Náchodsku má nové obyvatele. Jde o dvě samice vzácných praturů, ochranáři je na nové pastviny přivezli z rezervace v Milovicích. Díky svému způsobu života by pratuři měli vytvořit ideální podmínky pro mokřadní a luční ptáky. 

Několik hodin trvající cesta dvou praturů z rezervace v Milovicích na Josefovské louky u Jaroměře je u konce. Mladé jalovice v dřevěné bedně netrpělivě podupávají.

Čtěte také

„Vybírali jsme dvouletá zvířata a vybrali jsme ta nejmenší, aby se dobře nakládala," popisuje poměrně jednoduchý klíč k výběru zvířat veterinář Lukáš Pavlačík.

Zatímco v Milovicích bylo potřeba zvířata uspat a s nakládáním pomáhat bagr, v novém působišti stačilo bednu otevřít.

Pratuři budou mít zatím k dispozici asi čtyři hektary pastvin, za pár týdnů je ochranáři pustí na větší plochu mezi divoké koně. Společným spásáním vegetace vytvoří ideální prostředí pro místní ptáky.

Ptačí park Josefovské louky u Jaroměře na Náchodsku má nové obyvatele. Jde o dvě samice vzácných praturů

„Na rozdíl od koní pratuři spásají i problematické rostliny, jako jsou například kopřivy. Nebo jsou schopni i redukovat vrby, které tady poměrně hodně park zarůstají," vysvětluje správce parku Břeněk Michálek.

Na rozdíl od běžných krav navíc nevyžadují prakticky žádnou péči.
„Proto se jedná o ideální zvířata pro údržbu ptačí rezervace."

Čtěte také

Jalovice žádná jména nemají, ochranáři jim pracovně říkají jednička a dvojka. Časem k nim možná přibydou další.
„My vůbec nevíme, jak se budou pratuři v tomto mokřadu chovat. Jaký bude výsledný porost a přírodní mozaika. Až podle výsledku se zachováme. Budeme jejich počet nejspíše navyšovat."

Zvířata prakticky okamžitě po opuštění bedny zmizela v křoví, zahlédnout je prý bude těžké i v příštích týdnech. A to i pro samotné ochranáře, kteří přitom chtějí sledovat, jak se zvířatům v novém prostředí daří.

„Musíme to obcházet kolem a sledovat," dodává Ota, který se o Ptačí park Josefovské louky u Jaroměře na Náchodsku stará.

Ptačí park Josefovské louky by nevznikl bez finanční podpory stovek drobných i větších dárců. Jen díky této podpoře se plocha území spravovaného Českou společností ornitologickou stále rozrůstá postupným vykupováním dalších pozemků. Darovat lze jednoduše na stránkách ptačího parku www.josefovskelouky.cz. Za poskytnuté dary patří všem velký dík!

Zvířata jsou za elektrickým ohradníkem, podle ochranářů mohou být potenciálně nebezpečná. Lidé by se k nim tak rozhodně neměli snažit přiblížit.

Spustit audio

Související