Josefovské louky nedaleko Jaroměře na Náchodsku se už brzy stanou domovem dvojice praturů

29. září 2019 09:37

V Ptačím parku Josefovské louky na Náchodsku dokončují dobrovolníci pastviny pro dvojici vzácných praturů. Tato mohutná, zhruba tunová zvířata sice vyhynula v 17. století, následně se je ale nizozemským vědcům podařilo zpětně vyšlechtit z primitivních plemen domácího skotu. V Česku jsou zatím raritou, na východě Čech budou nově žít se stádem divokých koní.

Divocí koně na Josefovských loukách. Spásáním vegetace a narušováním terénu pomohou ptákům

Divocí exmoorští koně budou v Ptačím parku Josefovské louky

Divocí exmoorští koně budou do Ptačího parku Josefovské louky vypuštěni v sobotu 20. ledna. Ptačí park Josefovské louky prochází razantním rozvojem. Díky úžasné podpoře dárců vykupuje nové pozemky, na kterých pak hospodaří co nejšetrněji pro ptáky. Nyní jim s tím budou pomáhat i čtyřnozí pomocníci.

V centru Josefova začala nakládka kůlů, které budou sloužit k ohraničení plochy na Josefovských loukách, kam brzy zamíří dvě jalovice praturů.

Celý projekt vysvětluje Břeněk Michálek, správce Ptačího parku Josefovské louky.
„Dokončujeme ohrady, které vytyčí prostor zhruba 14 hektarů pastvin, kde spolu budou žít divocí koně a nově přivezení pratuři. Jejich příjezd plánujeme na konec listopadu."

Aktuálně se na sedmi hektarech Josefovských luk pase devět divokých koní. Brzy bude přivezeno dalších šest a k nim přibydou dvě jalovice praturů. Toto zvířata tedy budou spolu na dvojnásobné ploše žít.

Pratuři budou spásáním vytvářet vhodné prostředí pro hnízdění bahňáků

Že společná existence nebude žádný problém popisuje Břeněk Michálek.
„Jak se už potvrdilo na legendárních pastvinách u Milovic, tak těmto zvířatům společné soužití nečiní žádné problémy. Velice dobře spolu vycházejí."

Úspěch na Josefovských loukách. Kriticky ohrožený vodouš rudonohý tam poprvé vyvedl mláďata

Dospělý vodouš rudonohý vyfocený v dubnu 2019 na Josefovských loukách

Poprvé v historii Ptačího parku Josefovské louky tu vyvedl mláďata vzácný vodouš rudonohý. Už dříve se zde tento tažný druh objevoval a pokoušel o hnízdění, úspěšný byl ale až letos. 

Pratuři zatím žijí jen na dvou místech České republiky. Josefovské louky budou tedy třetí lokalitou.

„Dvě jalovice budou do začátku dostatečný počet. Samozřejmě se jedná o experiment. Těch míst, kde se pratuři pasou, není tolik. A tohle bude vůbec první mokřadní lokalita, kde budeme s pratury experimentovat. Proto chceme začít spíše s nižším počtem zvířat," doplňuje Břeněk Michálek.

Nově připravované pastviny na Josefovských loukách pomáhají právě v těchto dnech dokončit dobrovolníci. Hotovo by mělo být do konce tohoto týdne.

Ptačí park Josefovské louky by nevznikl bez finanční podpory stovek drobných i větších dárců. Jen díky této podpoře se plocha území spravovaného Českou společností ornitologickou stále rozrůstá postupným vykupováním dalších pozemků. Darovat lze jednoduše na stránkách ptačího parku www.josefovskelouky.cz. Za poskytnuté dary patří všem velký dík!

Samice pratura s mládětem v rezervaci u Milovic
autoři: Václav Plecháček , baj | zdroj: Ptačí park Josefovské louky
Spustit audio

Související