Profesionální hasiče v Královéhradeckém kraji čeká letos výrazná modernizace výjezdové techniky

14. leden 2023 08:23

Profesionální hasiči v kraji letos získají až 15 nových výjezdových cisteren za 130 milionů korun. Vozidla, která profesionálním jednotkám už technicky nestačí, budou sloužit buď jako záložní nebo je získají dobrovolné sbory. Jedna z prvních takových cisteren poputuje od profesionálů z Náchoda-Poříčí k dobrovolným hasičům v Bukovici nedaleko Police nad Metují.

Čtěte také

Nasedám do hasičské cisterny Mercedes, která slouží od roku 2009. Jsem tu s náměstkem ředitele Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Janem Čechem.

Co je na tomto voze jiného oproti těm novým, které budou starší vozy nahrazovat? „Jedním z hlavních rozdílů je například zde manuální převodovka. My v současné době přecházíme na systém, kde je usnadněno řidiči strojníkovi, aby se plně věnoval řízení. Proto přecházíme na systém automatických převodovek.“

„Je tam i větší prostor pro posádku, celkově je kabina vozu k posádce komfortnější.

Čtěte také

Když se podíváme na hasičské auto zvenčí, jaké tady najdeme rozdíly? „Přecházíme na podvozky výrobce Tatra, je to i z důvodu unifikace stanovené generálním ředitelstvím. Ať vůz slouží v Náchodě nebo Novém Bydžově, pro řidiče bude cisterna při jízdě prakticky stejná.

„U tohoto vozidla máme nádrž 1,5 kubíku. Nově budeme mít na všech cisternách 4 kubíky vody. Věřím, že u dobrovolné jednotky bude sloužit po dobu deseti let. Všichni dobrovolní hasiči se o svoji cisternu starají s láskou a dávají jí takovou péči, jako by šlo o jejich mazlíčka.

S Miroslavem Sárovským stojíme v hasičské zbrojnici v Bukovici. A před námi stojí velmi staré auto. „Naše Ifa je z roku 1975 a v Bukovici si máme od roku 1982. Pro naši práci už není úplně dostačující, protože když vás v kopci předjíždí cyklisté, tak to není úplně dobré.

Čtěte také

V čem tedy bude pro vás znamenat přínos v uvozovkách nová cisterna? „Určitě bude přínosem zlepšení akceschopnosti naší jednotky. Údržba naší staré cisterny je složitá, už se nedají sehnat náhradní díly. Takže se určitě zlepší i dostupnost v tomto směru.

A co bude s tímto starým vozem, až bude nová cisterna? „Určitě bychom z ní chtěli udělat veterána.

Profesionální hasičské jednotky v Královéhradeckém kraji by letos mohly dostat až 15 nových cisteren za více než 130 milionů korun. Z těch, které je nahradí, poputuje část do rezerv a část, stejně jako v Bukovici, nahradí přestárlou techniku dobrovolných hasičů.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související