Dobrovolní hasiči si vychovávají nástupce, kteří po nich převezmou chuť a odhodlání pomáhat

26. červenec 2018 10:15

Cosi mezi dětstvím a dospělostí zažívají ti, kteří se přihlásili do dvoutýdenní letní školy pro instruktory mladých hasičů v Malých Svatoňovicích. Takové školy jsou za celý rok v celé republice jen dvě - ta druhá na Opavsku. A tak nebylo divu, že se šestatřicet volných míst zaplnilo ani ne čtyřiadvacet hodin po vypsání přihlášek. 

Osvědčení instruktora a vedoucího mladých hasičů se teď snaží v Malých Svatoňovicích získat děti ve věku mezi patnácti a osmnácti lety.

Ondřej Čuhanič, profesionální hasič z Hradce Králové, tráví část léta jako vedoucí letní školy pro instruktory mladých hasičů. Úplně dovolená to prý ale není, usmívá se: „Kolegové říkají, že si jedu odpočinout. Nebo potom, že jsem se vrátil z tábora, tak jsem odpočinutý. Ale já to vidím jako poměrně velkou zodpovědnost. Už jen to chování nás vedoucích je vlastně příkladem, jak by se měli chovat naši frekventanti. Z nás by mělo čišet, že sami víme o čem mluvíme, když s nimi probíráme danou látku. Je to prostě zodpovědné."

Vedení školy pro instruktory má na starosti sice ještě neplnoleté děti, ale zároveň v nich už může vidět i osobnosti, které mají jasno o tom, co chtějí dělat a co je baví.

Lenka Nováková z Pískové Lhoty u Poděbrad se vůbec nerozmýšlela, když se měla o prázdninách vlastně znovu přihlásit do školy. Nuda to totiž prý rozhodně není: „Zábava to je. Určitě je to také práce, ale nejvíc se těším, až ty děti uvidím, že dělají správně ty postupy. Budu mít radost, že jsem je k tomu dovedla a že mají tu možnost se rozvíjet. A já jsem jim k tomu trošku pomohla."

Dobrovolní hasiči si vychovávají své nástupce

Budoucí instruktoři dobrovolných hasičů si mohou přímo práci s dětmi vyzkoušet. Zároveň se školou je totiž v Malých Svatoňovicích i standardní letní tábor.

Podle náměstkyně starosty Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Moniky Němečkové tahle symbióza funguje a je potřebná: „Určitě se dostanou do kolektivu s těmi dětmi. To znamená, že s nimi přímo pracují. Teď jsme třeba letos poprvé zařadili, že o poledním klidu ti, kteří chtějí být instruktory, čtou těm nejmenším pohádky. Aby si vůbec vyzkoušeli, jestli ten jejich zájem, který prozatím mají zejména v hlavě, do budoucna vůbec bude. Protože tady se učí hasičina. Jsme dobrovolní hasiči."

Dobrovolní hasiči si vychovávají své nástupce

Ti, kteří školu absolvují, získají akreditované osvědčení a mohou fungovat jako instruktoři a po dovršení osmnácti let jako vedoucí kolektivu mladých hasičů.

A podle Moniky Němečkové až osmdesát procent těch, kteří se na školu pro instruktory vydá, nakonec také s dětmi pracovat skutečně začne.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související