Velká část hasičské techniky je za hranicí životnosti, na nový vůz někde hasiči čekají přes 100 let

25. květen 2022 08:29

Čeští hasiči používají zastaralou techniku. Platí to pro velkou část vozidel, včetně výškové techniky. Uvádí to sami hasiči, statisticky nejhůř jsou na tom dobrovolné jednotky. Zatímco profesionálové mají za hranicí životnosti zhruba třetinu cisteren, tzv. dobrovolníci téměř devadesát procent. Na nový vůz někde čekají víc než 100 let, obnova jde pomaleji, než by hasiči chtěli.

„To je ta naše liazka, která je 36 let stará,“ velitel Sboru dobrovolných hasičů v Horní Radechové na Náchodsku Jiří Seidl mi v hasičské zbrojnici ukazuje cisternu, která už má nejlepší léta za sebou. „Tady je to shnilé, tady to také hnije.

Čtěte také

Naposledy třeba cisterna kvůli brzdám napoprvé neprošla technickou, sehnat náhradní díly trvalo týdny. Při některých opravách může být mimo provoz i delší dobu. „Což je obrovský problém. Potom je taková závada schopna odstavit auto třeba i na měsíce.

Přesto se s touto cisternou budou v Horní Radechové loučit těžko, na druhou stranu nového auta se už nemohou dočkat.

Bude to teprve podruhé v téměř 140leté historii zdejšího sboru, kdy hasiči dostanou úplně novou techniku. „V roce 1884 byl sbor založen a v následujícím roku zakoupili členové novou stříkačku, tenkrát koňskou.

Čtěte také

Od té doby si v Horní Radechové kvůli nedostatku peněz kupovali už jen starší techniku. „Nebo nám bylo převedeno, bezúplatně, do užívání starší auto od profesionálních hasičů.

Zatímco v Horní Radechové si na novou cisternu musí ještě zhruba rok počkat, v Meziměstí nedaleko Broumova už se hasiči z nové techniky radují. „Právě dorazila nová, cisternová, automobilová stříkačka.

„Čekali jsme na ni jako na smilování, protože už bylo zapotřebí vyměnit tu naši stařičkou Tatru, říká velitel sboru Jiří Sadílek.

Čtěte také

Nová technika ale přibývá pomaleji, než by si sami hasiči přáli. Potvrzuje to ředitel hasičů v Královéhradeckém kraji David Pouč. „Opravdu procentuálně velké číslo stáří techniky u dobrovolných hasičských jednotek má více než 20 let.

V Česku dostane ročně novou cisternu zhruba šest desítek hasičských sborů, v Královéhradeckém kraji to bývají tři nebo čtyři. V příštích měsících se nové techniky dočkají třeba v Adršpachu.

Spustit audio

Související