Hasiči v Náchodě používají zařízení, které jim zajistí bezpečnější cestu k požárům. Běžné je v USA

22. únor 2021 10:07

Náchodští hasiči začali používat nové výstražné zvukové zařízení. Jde o pulzní nízkofrekvenční sirénu, která pracuje souběžně s vysokým tónem. To způsobuje vibraci a zvyšuje šanci, že si automobilu jedoucího k zásahu všimnou ti, kteří mu mají uvolnit průjezd.  

S náchodským hasičem Petrem Košťálem jsme si sedli do hasičské cisterny a společně se díváme na první část toho nového zařízení. Je to malá krabička umístěná za sedadlem spolujezdce.
„Jedná se o elektronickou jednotku upravující vysoký tón, který standardně známe, na ten nízkofrekvenční. Tón vychází z elektronické jednotky do výkonnostního reproduktoru a je umístěn pod vozidlem."

Čtěte také

Hasiči momentálně nemají výjezd, takže sirénu spouštět nebudeme. Petr Košťál ale popisuje, jaký vliv má nový tón na řidiče, kteří třeba při nahlas puštěném rádiu hasiče nemuseli slyšet.

„Můžeme si to představit, jako hluboký tón, podobný tónům na nějaké diskotékové zábavě, který má větší možnost proniknout do vozidla a je snadněji slyšitelný. Tím dochází k tomu, že řidič může včasněji reagovat a uvolnit průjezd hasičům."

To se ovšem nemusí týkat jen řidičů v automobilech. Může jít také například o chodce, kteří neslyší zvukový signál, protože mají sluchátka na uších.
„I tohle se nám často stává. Chodci na přechodech, starší osoby, ale největším problémem jsou studenti se sluchátky v uších. Tak si od nového systému slibujeme, že ten tón lépe pronikne k uším takových chodců, než klasický tón, který známe doteď."

Hasiči v Náchodě používají zařízení, které jim zajistí bezpečnější cestu k požárům

Tuto techniku už běžně řadu let používají ve Spojených státech amerických. V České republice ji mají zatím k dispozici především profesionální hasiči v Moravskoslezském kraji.

Náchodští hasiči dosud s novým zařízením k ostrému zásahu nevyjížděli. Jak se novinka osvědčí, tak budou moci posoudit až později.

Spustit audio

Související