Příčinou průduškového astmatu jsou poruchy imunity, alergie a chronický zánět dýchacích cest

30. duben 2019

MUDr. Vratislav Sedlák, Ph.D., zátupce přednosty pro léčebnou péči a vedoucí lékař Centra pro poruchy spánku a biorytmů Plicní kliniky Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Hradec Králové v naší radioporadně na téma: průduškové astma.

MUDr. Vratislav Sedlák má pro vás jednu radu: Moderní je nekouřit!

02225000.jpeg

Radioporadna - MUDr. Vratislav Sedlák Ph.d. - Vliv kouření na lidské zdraví. Proč nekouřit i když nám to chutná? Plicní poradna - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Příčinu a rozvoj průduškového astmatu můžeme hledat především v genetické poruše. Ta vytváří podmínky k tomu, aby imunitní systém reagoval přecitlivěle i na ty látky, které jsou pro většinu lidí neškodné. Tento stav se nazývá alergií.

Genetické poruchy jsou dědičné, děti astmatických rodičů mají k onemocnění s bronchiálním astmatem vrozené dispozice. Alergie vzniká jako obranná reakce lidského imunitního systému na negativní vlivy. Tato obrana je však zbytečná. Astma, které je podmíněno alergií, vede k chronickému zánětu průduškové sliznice.

Průduškové astma je nejčastější chronická nemoc vyskytující se již v dětství, přičemž chlapci astmatem onemocní dvakrát častěji než dívky. Nejméně u poloviny postižených dětí však nemoc během puberty vymizí. Přesto reagují dýchací cesty u více než poloviny pacientů ještě po mnoha letech bez obtíží přecitlivěle.

MUDr. Vratislav Sedlák, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Asi u jedné třetiny astmatiků, kteří již v letech dospívání byli bez obtíží, se v pozdějším věku objeví recidiva.

Mezi dospělými nemocnými astmatem je asi 1,5 x více mužů než žen

Ačkoliv průduškové astma není vyléčitelné, nemusí mít nemoc v žádném případě závažný průběh s životu nebezpečnými komplikacemi, neboť je již k dispozici široké spektrum léčebných možností.

Důležitá je především včasná diagnóza

Bohužel mnozí postižení respektive jejich rodiče interpretují první příznaky astmatu chybně, považují je za nevýznamné běžné potíže. Zpravidla uplyne pět let i více, než je tato nemoc rozpoznána. Během této doby se již často vyvine chronický stav.

Celou radioporadnu s MUDr. Vratislavem Sedlákem, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související