MUDr. Vratislav Sedlák má pro vás jednu radu: Moderní je nekouřit!

8. prosinec 2015

Radioporadna - MUDr. Vratislav Sedlák Ph.d. - Vliv kouření na lidské zdraví. Proč nekouřit i když nám to chutná? Plicní poradna - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Evropa se s tabákem začala seznamovat až po objevení Ameriky. Původně byl tabák součástí náboženských obřadů a rituálů, přičemž jeho historie sahá až do doby 6000 let př. n. l.

Spolu s masovým rozšířením kuřáckých návyků se začaly objevovat i negativní důsledky. Tím se kouření dostalo do popředí zájmu lékařů a v roce 1950 je publikován první odborný článek dávající tento zlozvyk do souvislosti s rakovinou plic.

Mnoho kuřáků uvažuje o tom, že by kouření zanechali, nebo se o to pokoušejí, někteří z nich opakovaně.

Jisté je, že zanechat kouření není lehké a často to vyžaduje veliké úsilí. Každý kuřák je jiný a také každému bude vyhovovat jiný způsob pomoci.

Jak začít s odvykáním kouření?

Vy sami doma začněte tím, že si zodpovíte několik otázek. Ať už na papíře, nebo v hlavě si udělejte seznam všech pro a proti.

Máte kuřácký kašel, a to zejména po ránu? Jste bez dechu, když máte vyjít schody? Máte popelavou pleť? Vyčleňuje vás kouření ze společenského života? Jsou vůbec nějaké body, které můžete zařadit do kategorie „pro"?

Protikuřácký zákon navržený ministrem zdravotnictví je velmi přísný

Motivací pro vaše odvykání může být také úspora peněz a času. Kuřák, který vykouří 1 krabičku denně, utratí měsíčně více než 2 000 Kč. A pokud kouří 1 cigaretu pět minut, ztratí 100 minut drahocenného času denně.

Vaše rozhodnutí přestat kouřit má zásadní význam a nelze jej ničím nahradit. Pokud si budete chtít cigaretu zapálit, účinné léky ani ostatní lidé vám v tom nezabrání.

V Česku jsou 2 miliony kuřáků, přitom asi 70 % z nich by raději nekouřilo.

Spustit audio