Přibývá lidí, kteří měli místo respirátoru nanoroušku a ostraha obchodu jim nedovolila nakoupit

5. březen 2021 09:19

Už několik dnů platí nové nařízení ministerstva zdravotnictví o zákazu pohybu a pobytu bez ochranných prostředků dýchacích cest. Platí to třeba ve vnitřních prostorech mimo bydliště, dopravních prostředcích, nebo i venku, na veřejně přístupných místech. 

Čtěte také

Část lidí přitom místo respirátorů používá nanoroušky. Je to v pořádku? To zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Samozřejmě, pokud jde skutečně o nanoroušky s filtrační účinností minimálně 94 procent, tak je vše v pořádku. Zjistit se to dá na balení daného výrobku, a nebo třeba z certifikátu, který je k výrobku přiložený.

Nanoroušky mají vyšší hustota vláken než u standartního filtru, několik vrstev a náboj, který aktivně přitahuje i velmi malé částice. Účinně tak filtrují částice o velikosti viru a bakterií.

Nanoroušky lze stále v obchodech nebo lékárnách sehnat. Ptal jsem se ve třech lékárnách napříč Královéhradeckým krajem a ve všech nonoroušky prodávají. V Česku je celá řada výrobců nanoroušek, jejich výrobky jsou často účinnější, než respirátory typu FFP2.

Výroba nanoroušek

Jde o nanoroušky s ještě s vyšší účinností než zmiňovaných 94 procent. Jednorázové se dají sehnat v e-shopech zhruba od 17 korun, v lékárnách kolem dvacetikoruny.

K dostání jsou i nanorespirátory a nebo nanoroušky na opakované použití. Ty je nutné sterilizovat třeba v horké vodě, ethanolu nebo dezinfekci. Ty už ale stojí řádově stokoruny.

Čtěte také

Na sociálních sítích si někteří lidé stěžují, že měli při použití nanoroušky problémy, nedostali se třeba do obchodního centra na nákup.

Dát jim však univerzální radu je těžké. Některé nanoroušky je totiž opravdu od obyčejných roušek těžké odlišit. Někteří výrobci tak na nově vyráběné šarže dávají zřetelný potisk.

Pokud lidé mají starší verze roušek, ideálně by u sebe měli mít k danému výrobku třeba zmiňovaný certifikát. Ten usnadní práci jak zaměstnancům ostrahy v nákupních centrech nebo třeba i policistům.

Ti podle vyjádření krajské mluvčí provádí kontroly zakrytí dýchacích cest vizuálně, při pochybnostech ale mohou požádat o doklad, jestli výrobek skutečně splňuje předepsané požadavky.

Spustit audio

Související