Epidemie koronaviru komplikuje fungování některým transfuzním oddělením v Královéhradeckém kraji

3. březen 2021 09:02

Jaká je aktuálně situace na transfuzních odděleních v Královéhradeckém kraji? A můžou dárci při cestě do nemocnice překročit hranice okresů? Za jedním odběrem krve je až 6 oslovených dárců. I tak to teď vypadá na některých transfuzních odděleních v Královéhradeckém kraji. 

Čtěte také

Zásob krevních přípravků sice mají většinou dostatek, ale to jen díky vyššímu pracovnímu nasazení personálu. Přimět dárce k cestě na oddělení je totiž těžší než před epidemií.

Situaci na transfuzních odděleních nemocnic patřících pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje vystihuje za všechny například Oblastní nemocnice Náchod.

„Zásoby transfúzních přípravků jsou nyní víceméně dostačující. Je to ale jen díky tomu, že pracovnice transfúzní stanice denně dárce obvolávají, trpělivě vysvětlují situaci a žádají je, aby přišli." popisuje za Zdravotnický holding mluvčí Lucie Chytilová.

V Litomyšlské nemocnici provádí i klasické odběry plné krve. Plazma se může oddělit později

Zatímco dříve stačila většinou pozvánka SMSkou, teď je získání člověka k odběru náročnější.
„Pro pokrytí potřeb náchodské nemocnice je nutné provést přibližně 100 až 120 odběrů plné krve týdne. Tedy vzhledem k tomu, že darovat krev může přijít přibližně jeden ze šesti telefonicky oslovených dárců, jedná se asi o 600 telefonátů týdně."

Dostatečné zásoby krevní přípravků aktuálně mají i v královéhradecké fakultní nemocnici.

Čtěte také

Jak vysvětluje primář transfuzního oddělení Vít Řeháček, dostupná je i takzvaná rekonvalescentní plazma, tedy plazmy od lidí, kteří už covid prodělali a která může v některých případech pomoci těm aktuálně nemocným.
„Máme aktuálně i dobré zásoby pro léčbu pacientů s covidem pro celý Královéhradecký kraj. Od září loňského roku máme odebráno pro více než 1 000 pacientů."

Další dárce nicméně transfuzní oddělení hledá. Všechny podmínky jsou na webu Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Vít Řeháček dodává, že všichni dárci můžou přicházet i při současném omezení cestování přes hranice okresů.
„Na dárce krve se vztahuje výjimka. To znamená návštěva zdravotnického zařízení. A máme tam i výzvu, kdy prosíme, aby přišli darovat, pokud jsou objednáni. Ať se nebojí, protože všechny ty meziokresní kontroly je pustí."

V případě kontroly se dá například podle náchodské nemocnice předložit i zvací SMSka na odběr nebo průkaz dárce krve.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související