Firmy s více než 250 zaměstnanci je musí od středy 3. března povinně testovat na koronavirus

3. březen 2021 09:43

V Česku dnes začíná povinné plošné testování zaměstnanců. Nařídila ho vláda. Jako první musí povinné testování spustit společnosti s více než 250 zaměstnanci, od pátku potom i ty, ve kterých pracuje víc než 50 lidí. Co na novinky říkají zástupci jednotlivých firem zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Mluvil jsem s majiteli nebo manažery několika společností. Celé úterý řešili dopady nejnovějšího rozhodnutí vlády. S testováním na koronavirus ve velké části větších firem začali už v minulých týdnech. Zástupci společností mi říkali, že sami mají zájem na tom, aby se koronavirem nakazila co nejmenší část jejich zaměstnanců.

Čtěte také

Jedna věc je ale dobrovolnost, druhá povinnost. Firmy tak během úterý zjišťovali, jak zaměstnance k testům "přinutit" a co bude s těmi, kteří odběry odmítnou.

Pokud někdo testování odmítne, tak ho s největší pravděpodobností pošle zaměstnavatel domů. Podle viceprezidenta Hospodářské komory Radka Jakubského půjde v takovém případě o překážku na straně zaměstnance, přirovnal to k situaci, kdy by se pracovník odmítl podrobit zdravotní prohlídce, která je nutná k výkonu jeho práce.

Lidé odmítající testování by tak zůstávali doma bez náhrady. Pokud by navíc někdo odmítal dlouhodobě, je podle Radka Jakubského možné, že firmy přistoupí k rozvázání pracovního poměru.

Ve firmách se doposud testovalo většinou stěrem ze zadní části nosohltanu. Teď by zaměstnavatelé měli mít na výběr z testů od různých výrobců.

Firmy, které jsem oslovil, budou pokračovat v původním typu testů. Právě ty totiž provádí zdravotnická zařízení, svou účinností se blíží PCR testům a proplácí je zdravotní pojišťovna.

Jenže se může stát, že kapacita zdravotnických zařízení bude plná a firmám nezbyde nic jiného něž provádět testování vlastními silami. Výhodou samozřejmě je, že si mohou zvolit druh testu, například ze slin nebo přední části nosu, to je pro zaměstnance určitě příjemnější.

Nevýhodou potom je, že musí testy sehnat a také zaplatit. Stojí zhruba od 80 do 400 korun. Příspěvek státu, respektive sleva na zdravotním pojištění, je 60 korun.

Čtěte také

Vláda v pondělí večer původně zakázala závodní stravování ve firemních jídelnách. V úterý své rozhodnutí ale zrušila.

Reakce na tyto změny, tedy slova obchodní ředitelky jedné firmy, která v Královehradeckém kraji zaměstnává více než 2 000 zaměstnanců, jsou nepublikovatelná. Původní rozhodnutí o uzavření jídelen podle ní byl naprostý nesmysl.

Například automobilka s provozy v Kvasinách a Vrchlabí zase včera začala stravu z vlastní jídelny vydávat lidem s sebou. Teď už tohle řešit nemusí, protože vláda své nařízení zase upravila.

Ve firemních jídelnách teď stačí buď dvoumetrové rozestupy nebo mechanické přepážky bránící šíření viru.

Spustit audio

Související