Přibývá bezohledných turistů. Ochránci přírody proto chystají na Sněžce nová opatření

12. září 2019 09:57

Turisté sedící na vzácných loukách, pohozené odpadky, lidé přelézající zábrany. Takhle to v pěkné letní dny vypadá na vrcholu Sněžky. Podle vedení národního parku přibývá bezohledných turistů, kteří nerespektují návštěvní řád a poškozují tím vzácnou přírodu. Ochránci proto přichází s opatřením, která by tomu měla zabránit. 

Pavel z Chrudimi si kupuje lístek na lanovku na Sněžku. Ve frontě u poklady stojí zhruba třicet lidí.
„Možná, že dnes tady bude málo lidí. Na Sněžku se dá jít podívat i ráno na sluneční úsvit. Ale zažil jsem, že tam už ráno taky bylo třeba 200 až 300 lidí."

Čtěte také

A to je právě problém, který trápí národní park. Návštěvnost Krkonoš a pochopitelně i Sněžky je hlavně v létě velká.

„Jen mezi roky 2017 a 2018 se návštěvnost národního parku, pokud jde o individuální návštěvníky, zvedla o naprosto neuvěřitelných 60 procent," potvrzuje náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

A dovává, že přibývá turistů, kteří nerespektují návštěvní řád. Proto vedení parku chce zavést hned několik opatření.

Ochránci přírody chystají na Sněžce opatření kvůli turistům, kteří nedodržují návštěvní řád

„Musíme se hodně zaměřit na návštěvníky z Polska, protože praxe ukazuje, že většina z lidí, kteří nerespektují to, že se mají pohybovat pouze ve vymezeném prostoru, jsou z polské strany," vysvětluje Radek Drahný, mluvčí Krkonošského národního parku.

Čtěte také

Spousta turistů přelézá řetízky, kam je vstup zakázán a posedává na vzácných loukách. Ochránci přírody proto plánují navýšit počet zákazových cedulí.
„Připravujeme jednak zintenzivnění informací pro návštěvníky, kde se zdržovat mohou a kam už vstupovat nesmí. Současně připravujeme i určitou formu fyzických zábran."

Současné kovové sloupky s řetízky, které jsou téměř po celém obvodu vrcholu Sněžky, se změní. Budou vyšší, aby lidé nemohli tuto zábranu lehce překonat.

„Opravdu, když k tomu člověk přijde, tak aby mu bylo jasnější, že tohle se zkrátka nepřekonává. Že tahle bariéra není určena k tomu, aby ji člověk přelezl a rozložil si tam deku," doplňuje Jakub Kašpar.

Upraví se vyhlídky a přibude také míst na odpočinek

„Zvažujeme i možnost, jakým způsobem to udělat, abychom nějakým agresivním způsobem nezasáhli do povrchu vrcholu Sněžky. Tam instalovat nějaké možnosti k tomu, aby si lidé mohli sednou tna něco jiného, než jen na kameny," dodává Jakub Kašpar.

Ochránci přírody chystají na Sněžce opatření kvůli turistům, kteří nedodržují návštěvní řád

Novinky by se na vrcholu naší nejvyšší hory měly objevit do začátku příštího léta.

Spustit audio

Související