Příběh Jaroslavy a Ludmily. Ve dvorském safari parku pracují první ukrajinští uprchlíci před válkou

2. duben 2022 08:13

V restauraci Safari Parku Dvůr Králové se redaktorka Dana Voňková setkala se dvěma mladými ukrajinskými ženami. S Jaroslavou, která tam před několika měsíci získala zaměstnání přes pracovní agenturu, a uprchlicí Ludmilou, která našla ve dvorském safari parku ubytování před pár dny.

Čtěte také

Ve dvorském safari parku pracuje prvních sedm uprchlíků z Ukrajiny. Přibližně půl roku mohou i bez pracovního povolení vypomáhat v sezonním provozu.

Novou pracovní sílu ve Dvoře Králové n.Labem velmi vítají. „Začíná nám hlavní sezóna. A potřebujeme spoustu sezónních pracovníků. Ať se to týká provozu zoologické zahrady nebo safari kempu a safari hotelu, kde potřebujeme pokojské a zaměstnance do provozu,“ vysvětlil zoologický ředitel Jaroslav Hyjánek.

Safari Park Dvůr Králové mohl navíc uprchlíkům poskytnout i ubytování - k dispozici má 9 pokojů.

Čtěte také

Boje na Ukrajině trvají šestý týden a řada měst i nadále čelí ostřelování. Katastrofální humanitární situace panuje především v Mariupolu, kde místní činitelé ohlásili 2 500 mrtvých. Ukrajinská prokuratura uvedla, že zemřelo i 115 dětí. Ve městě přitom nefungují dodávky elektřiny ani tepla a je tam nedostatek vody, potravin a léků.

Ruské armádě se za první čtyři týdny invaze nepodařilo na Ukrajině dobýt větší město. Podle některých analytiků proto ruské jednotky pokračují v chaotickém ostřelování, aby vyvinuly na Ukrajince psychologický tlak. Podle britského ministerstva obrany se zastavil i postup ruských vojsk ke Kyjevu.

Čtěte také

Česko přijalo v souvislosti s konfliktem na Ukrajině asi 400 tisíc uprchlíků. Někteří našli útočiště v uprchlických centrech, jiné ubytovali přímo čeští občané. Mezi ukrajinskými uprchlíky jsou zejména ženy a děti. Mezi dětmi je nejvíce dívek a chlapců mezi šesti až patnácti lety, tedy takové děti, které by za normálních okolností navštěvovaly základní školu.

Z dospělých suverénně vedou ženy do 65 let. Ty z Ukrajiny prchají spolu se svými dětmi, zatímco muži povětšinou zůstávají v zemi kvůli mobilizaci.

Sbírku na pomoc válkou ohroženým chovatelským zařízením na Ukrajině zřídila Zoo Praha, k její podoře se připojily další české i slovenské zoologické zahrady

Lidé poslali ve prospěch zoologických zahrad na Ukrajině prostřednictvím veřejné sbírky s názvem Pomáháme jim přežít zatím asi 3,5 milionu korun. Veřejnou sbírku na pomoc ukrajinským chovatelským zařízením vypsala ZOO Praha spolu s Unií českých a slovenských zoologických zahrad.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související