Při projektu záchrany vzácné zebry bezhřívé spojily své síly Safari Park Dvůr Králové a ZOO Liberec

26. březen 2022 08:08

Ve volné přírodě žijí poslední tři stovky zeber bezhřívých a další necelá čtyřicítka v lidské péči. Tato alarmující skutečnost přiměla chovatele Safari parku Dvůr Králové a ZOO Liberec připravit společný projekt, který pracuje s potomky zvířat dovezených Ing. Josefem Vágnerem a skupinou zeber volně žijících v Ugandě. 

Na podrobnosti projektu se zoologa Luďka Čulíka zeptala redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Zebry bezhřívé se vyskytují v přírodě pouze v africké Ugandě. Jedná se o vzácný poddruh zebry stepní, který se vyznačuje dospělými jedinci bez hřívy. Mláďata se narodí s normálně vyvinutou hřívou, ta jim od věku 2 - 3 let vypadává a postupně mizí. Bezhříví jsou zvláště dospělí hřebci.

Zebry bezhřívé mají nohy pruhované až ke kopytům. Do královédvorské zoo byly poprvé dovezeny v roce 1969 a k březnu roku 2022 se tam narodilo už 161 mláďat. Většina z nich jsou potomci zvířat dovezených Ing. Josefem Vágnerem.

Čtěte také

Podle aktuálních odhadů jich žije přibližně 200 až 300 v ugandském národním parku Kidepo Valley a dalších přibližně 40 zvířat v rezervaci Pian Upe.

V minulosti obývaly zebry bezhřívé rovněž Keňu a Súdán. V posledních letech se je však v Keni ani Súdánu nepodařilo nalézt. Ve skupině zeber bezhřívých jsou v Safari parku Dvůr Králové momentálně dva hřebci a sedm klisen, v zoologických zahradách celkem žije necelá čtyřicítka těchto jedinců.

Čtěte také

Safari Park Dvůr Králové a ZOO Liberec se podílejí na zformování mezinárodních skupin funkční populace této formy zebry v lidské péči. V budoucnosti hodlá dvorský safari park podporovat i ochranu zeber bezhřívých přímo v Ugandě.

Projekt na záchranu zeber bezhřívých podpoří všichni letošní účastníci Safariběhu, který se v dvorském safari parku poběží 9. dubna.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související