Dvorský safari park pomáhá Ukrajině. Pražská zoo zřídila sbírku na pomoc válkou ohroženým zoo

22. březen 2022 08:54

O tom, jakou konkrétní pomoc Ukrajině organizuje dvorský safari park hovořil zoologický ředitel Jaroslav Hajmy Hyjánek s redaktorkou Danou Voňkovou. Připojil se také k podpoře sbírky, kterou zřídila pražská zoo.

Čtěte také

Dosud se na účtu podařilo vybrat částku převyšují 3 milióny korun, z části vybraných prostředků již Zoo Praha vypravila dva transporty krmiva a nejrůznějšího vybavení do polské zoologické zahrady ve Varšavě. Organizace pomoci ukrajinským chovatelským zařízením nyní probíhá přes tamní nadaci pro rozvoj varšavské zoologické zahrady PANDA.

Nadace informuje o potřebách jednotlivých ukrajinských zařízení, následně shromáždí krmiva i nejrůznější materiál a odtud je přes Lvov vše distribuováno dál na Ukrajinu. Další peníze ze sbírky byly zaslány Zoo Mykolajiv a Zoo Charkov.

Sbírku na pomoc válkou ohroženým chovatelským zařízením na Ukrajině zřídila Zoo Praha, k její podoře se připojily další české i slovenské zoologické zahrady

Obsahem obou transportů vypravených byla především granulovaná krmiva pro žirafy, antilopy, kopytníky, listožravé primáty, klokany, jeřáby, ibisy, plameňáky a velké papoušky.

Čtěte také

Součástí zásilky bylo také dvě stě plně nabitých powerbank a jejich nabíječek, dvacet hasicích přístrojů, devadesát čelovek i k nim potřebných náhradních baterií, odchytové sítě na zvířata a devět krabic veterinárního materiálu - především obvazů, šití, injekčních jehel, stříkaček a střel k aplikaci léků, vitamínů k potlačení stresu zvířat, analgetik a širokospektrých antibiotik, kortikoidů, anestetik a dezinfekce. Další transport bude z pražské zoo vypraven tento týden.

Zájemci mohou přispět na válkou ohrožená chovatelská zařízení na Ukrajině finančním darem, koupí symbolické „Charitativní vstupenky“ či mimořádné prohlídky s chovateli. Veškeré aktivity Zoo Praha na pomoc Ukrajině a možnosti, jak se zapojit, najdete v přehledu na webových stránkách ZOO Praha.

autoři: Dana Voňková , baj | zdroj: Zoo Praha
Spustit audio

Související