Zmije stromové mají domov v deštných pralesích Afriky. Z našich zoo je chová jen dvorský safari park

5. březen 2022 08:18

V Safari Parku Dvůr Králové se zastavíme u aklimatizovaného terária se zmijemi stromovými. Tito jedovatí hadi si zatím užívají plnou pozornost chovatelů v čele s Martinem Smrčkem zcela stranou návštěvnických tras pavilonu Vodní světy. Teď nás za nimi  zavede reportérka Dana Voňková.

Zmije stromová má zavalitější a zploštělé tělo. Šupiny zdobené výrazným kýlem dodávají hadovi ježatý vzhled, zejména na hlavě. Tělo i hlava jsou typicky zmijí.

Zbarvení je uzpůsobeno k maskování mezi větvemi, nejčastější krycí odstíny jsou zelené a hnědé. Délka dospělých jedinců se pohybuje od 50 do 80 cm, samice bývají větší než samci.

Zmije stromová neboli Ateris ježatý

Čtěte také

Domov má v deštných pralesích střední až západní Afriky. Dává přednost husté vegetaci, žije ale i v otevřenější krajině podél vodních toků.

Přes den obývá spíše vyšší stromové patro, v noci slézá na níže položené větve, kde zavěšena hlavou dolů číhá na drobné obratlovce jako jsou hlodavci, hmyzožravci, ptáci, ještěrky a žáby. Stejně jako většina zmijovitých je vejcoživorodá. Březost trvá 2 měsíce, pak se narodí 2 až 19 mláďat.

Čtěte také

Uštknutí těmito hady jsou vzácná, ale je znám i smrtelný případ. K většině útoků dojde při kácení stromů, ve kterých se tento had schovává při číhání na kořist.

Ateris ježatý může být jako jiné druhy zmijí chován na hadích farmách. Zde je jim odebírán jed, který se využívá k výzkumným účelům. Častěji se zmijím stromovým věnují soukromí chovatelé, v českých zoologických zahradách je najdete jen v Safari Parku Dvůr Králové, v Evropě v dalších třech zoo.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související