Herpetolog Rozínek: Je skoro pravděpodobnější, že na vás spadne strom, než že vás uštkne zmije

22. srpen 2019

Zapršelo - rostou! Konečně! Lesy jsou plné houbařů. Pokud jde o bezpečný pohyb v lese, je skoro pravděpodobnější, že na vás spadne strom, než že vás uštkne zmije, řekl redaktorce Romaně Pacákové s úsměvem odborník na plazy a obojživelníky Roman Rozínek. I když zmijí podle něj není v přírodě málo.

Desetiticíce obojživelníků, plazů i korýšů zachraňují ročně v unikátní herpetologické stanici v Hradci Králové. Ta v Hradci Králové působí už 15 let. Hned u hlavního mezinárodního tahu na Polsko je rozlehlá zahrada s téměř devádesáti nádržemi a umělým potokem. 

Čtěte také

Roman Rozínek, jednatel Natura servis, říká: „Jsme společností nabízející komplexní služby pro ochranu přírody a životního prostředí. Výsledkem naší činnosti jsou nejenom precizně provedené průzkumy a zpracované zprávy obsahující hodnocení bioty na určitém území, ale i realizace respektující potřeby zdejší přírody a přání zákazníka. Provedené terénní práce příznivě ovlivňují stav místní fauny a flóry a zvyšují atraktivitu daného prostředí pro jeho obyvatele a turistiku."

Jsme týmem odborníků stavějících na znalostech oboru s mnohaletými zkušenostmi a dobrých vztazích se zákazníky. Naší zásluhou došlo v České republice k obnovení mnoha původních biotopů, realizace námi navržených opatření vedly k záchranám celých populací chráněných živočichů.

Redaktorka Romana Pacáková se svěřenci herpetologa Romana Rozínka

Terénními pracemi jsme zlepšili stav i vzhled jak volně přístupných krajin, tak i soukromých pozemků. Svou práci vnímáme i jako poslání, a proto mezi naše výsledky patří i řada příspěvků do odborných publikací a množství uspořádaných vzdělávacích akcí pro širokou veřejnost a odborníky u nás i v zahraničí.

Herpetologická stanice v Hradci Králové byla založena v roce 2004 a slouží jako centrum výzkumu našich i zahraničních druhů obojživelníků, plazů, bezobratlých a některých druhů rostlin. Zároveň dočasně chová ty živočichy, kteří jsou ohrožení v přírodě (např. investiční výstavbou), a to až do doby, než je bude možné vrátit na původní stanoviště nebo na novou, náhradní, lokalitu.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.