Lidé z okolí Teplic nad Metují mají strach ze zmijí. Objevují se u domů i na náměstí

23. květen 2013

Obyvatelé Lachova u Teplic nad Metují se obávají uštknutí od zmije. Jedovaté hady totiž v poslední době nachází nejen na cestách, po kterých denně chodí, ale někdy i dokonce přímo u svých domů.

„Šli jsme po silnici a v zatáčce, jak vidíte to dřevo, byla vidět zmije,“ popisuje svoje zatím poslední setkání se zmijí Adrian Kysela.

S manželkou vychovávají teprve čtyřměsíčního syna a i kvůli němu mají z hadů obavy. „Zažíváme strach a nejistotu v tom, že jsme ohrožováni na životě,“ říká.

Podobně mluví další obyvatelka Lachova Martina Chytrá. Ta dokonce našla zmiji přímo před svým domem.

„Je jich tady všude hrozně moc. U nás jsme to měli přímo u baráku na chodníčku. Děti tady chodí a je to opravdu o strach. Naše holka chodí na vlak na nádraží a tam taky jsou.“

Zmije sice patří podle odborníků mezi velmi plachá zvířata, další z místních s nimi ale má úplně jiné zkušenosti. Na hluk prý už skoro nereagují.

„Já jsem to zkoušel, i štěrkem jsem házel a vůbec nic. Když půjdete a budete mlátit lopatou, tak neuteče,“ tvrdí pan Zdeněk.

Podle Petra Kuny ze Správy CHKO Broumovsko se může stát, že si zmije na člověka zvykne, i tak se mu ale v drtivé většině případů raději vyhne.

„Ve většině případů se had snaží zmizet z dosahu člověka. Většinou reaguje lépe na otřesy, to znamená zadupání, než na nějaký hlasitý hovor nebo na hlučení, protože sluch u hadů není dobře vyvinutý,“ vysvětluje Petr Kuna.

Dalším důvodem, proč zmije nereaguje na člověka, prý může být chladné počasí. „Studenokrevní živočichové jsou ještě hodně ztuhlí, takže útěk hada bude hodně zpomalený a nebude schopen se plazit rychleji,“ dodal.

Při setkání se zmijí volejte odborníky

Okolí Teplic nad Metují je přitom místem, kde je zmijí víc než jinde. Jak připomíná tajemnice městského úřadu Blanka Fichtnerová, není to tak dlouho, co se několik hadů plazilo přímo po teplickém náměstí.

„Stalo se, že zmije slezly z kopečka dolů na náměstí a až do přilehlých domů. Tenkrát jsme volali na správu chráněné krajinné oblasti, pracovníci správy sem přijeli, oblast prošli, zmije odchytali a odvezli je z Teplic pryč.“

Lidé z Lachova by měli v případě dalších problémů kontaktovat buď Městský úřad v Teplicích nad Metují, anebo zavolat přímo na Správu CHKO Broumovsko.

Pokud se přece jen stane, že člověka zmije obecná uštkne, je potřeba co nejdřív vyhledat lékaře. Zdravý dospělý člověk by ale měl zmijí útok přežít bez dalších následků. Horší je to u lidí nemocných, seniorů nebo dětí.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio