Účastníci Safariběhu ve Dvoře Králové podpoří projekt záchrany ohrožených zeber bezhřívých v Africe

26. únor 2022 08:24

Safari park Dvůr Králové a ZOO Liberec se chtějí podílet na záchraně vzácné zebry bezhřívé. Zhruba tři stovky tohoto poddruhu zebry stepní už žije pouze v Ugandě. Čtyřicet dalších zeber bezhřívých je v lidské péči a jsou to potomci zeber, které přivezl Ing. Josef Vágner v letech 1969-1976 právě z této africké země.

Čtěte také

O tom, že záchraně zeber může pomoci i sportovní akce Safariběh, je rozhovor s vedoucím oddělení komunikace dvorského safari parku Janem Stejskalem a redaktorky Dany Voňkové.

Zebra bezhřívá je v současnosti nejohroženějším poddruhem zebry stepní. S největší pravděpodobností se vyskytuje pouze na savanách a v křovinatých oblastech severní a severovýchodní Ugandy. V minulosti sahal areál rozšíření této zebry i do sousedního Súdánu a Keni.

V posledních letech ale nebyly zebry bezhřívé v těchto zemích pozorovány, je tedy velmi pravděpodobné, že se tam už nevyskytují.

Safariběh ČSOB 2022 se bude konat 9. dubna 2022. Svými výkony tentokrát podpoříte záchranu vážně ohrožené zebry bezhřívé v Ugandě. Registrace jsou otevřeny do 1. dubna 2022.

Druhové jméno dostala tato zebra podle toho, že v dospělosti hlavně u samců dochází k úplné ztrátě hřívy. I když mláďata se narodí s normálně vyvinutou hřívou. Ta jim ale od věku 2 - 3 let vypadává a postupně mizí. Barva těla zebry je okrová až špinavě bílá, s širokými černými pruhy. Pruhování směřuje až ke kopytům.

Čtěte také

Zebry žijí v rodinných skupinách o velikosti 6-20 jedinců. Vůdčí klisna vede hierarchicky uspořádané stádo, které uzavírá jeden dospělý samec. Mladí samci se seskupují do tzv. mládeneckých stád. Klisna rodí po roce březosti jedno mládě, které dospívá ve stáří 12 měsíců.

Zebra se může v lidské péči dožít 20 až 40 let.

Do královédvorské zoo dovezl zebry poprvé Ing. Josef Vágner v roce 1969. Další zvířata pak ještě ve dvou následujících transportech v letech 1970 a 1976- všechna byla z odchytů v Ugandě.

Čtěte také

Podle aktuálních odhadů žijí zebry tohoto druhu v ugandském Kidepo Valley a v Pian Upe - ve volné přírodě jich tedy zůstalo pouze 200-300. V lidské péči pak žije pouhých 40 dalších zeber bezhřívých - jsou to potomci zvířat dovezených Ing.Vágnerem.

Dva největší chovatelé zeber - Safari park Dvůr Králové a ZOO Liberec - se dohodly, že povedou mezinárodní snahu o založení funkční populace zebry bezhřívé v lidské péči. Jejich společným cílem do budoucnosti je i významná ochranu zeber bezhřívých přímo v Ugandě.

Safariběh dvorského safari parku podpoří projekt záchrany zeber bezhřívých (ilustrační foto)
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související