Kyjev se narodil ve dvorském safari parku. Vzácné mládě ohroženého nosorožce dvourohého východního

12. březen 2022 08:13

V Safari parku Dvůr Králové se narodilo mládě kriticky ohroženého nosorožce dvourohého východního. Na počest ukrajinských hrdinů dostal nový sameček jméno Kyjev. Příchod mláděte na svět sledoval zoolog Jiří Hrubý prostřednictvím kamery tak, aby matku nic nerušilo. Detaily nám zprostředkuje redaktorka Dana Voňková.

Ve stáji pavilonu nosorožců Safari Parku Dvůr Králové je o jedno zvíře více. Po letech čekání se tu znovu narodil kriticky ohrožený nosorožec dvourohý východní, jehož chovem zahrada světově proslula. 

Ve dvorském safari parku se po čtyřech letech narodil nosorožec

„Mládě se narodilo v noci ze čtvrtka na pátek, v podstatě přesně týden od invaze ruských sil na Ukrajinu. Pojmenování je dalším vyjádřením naší podpory ukrajinským hrdinům,“ popsal ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Čtěte také

Kyjev se narodil ve dvě ráno matce Evě, od které již několikrát pil. Otcem je dvorský chovný samec Davu. Váží zhruba 33 kilogramů a vzrůstem patří k průměru dvorských nosorožčích mláďat. Vše nasvědčuje tomu, že je mládě silné a zdravé. První dny jsou v životě novorozeného nosorožce kritické, proto nyní budou ve stáji matky s mládětem ošetřovatelé dodržovat maximální klid.

Mládě se v Podkrkonoší narodilo po plánované čtyřleté přestávce. Ta nastala s ohledem na přesuny zvířat ve všech třech objektech, které ve Dvoře nosorožci obývají. Změny režimu musely u zvířat zavládnout kvůli transportu mladých nosorožců zpět do divočiny v africké Rwandě. Šlo o největší přesun nosorožců z Evropy do Afriky v dějinách, který vyžadoval velké přípravy.

Čtěte také

Nosorožec dvourohý východní je kriticky ohrožený. Safari park je jejich nejvýznamnějším chovatelem mezi zoologickými zahradami na celém světě. Nyní žije ve Dvoře 14 těchto nosorožců. Chov začal v roce 1971, kdy legendární Josef Vágner dovezl zvířata přímo z Afriky. V průběhu dekád se ze safari parku stalo jedno z nejdůležitějších center záchrany této formy nosorožce. Narodilo se tu - včetně Kyjeva - 47 mláďat. První z nich, zároveň vůbec první nosorožec dvourohý narozený v Československu, byla samice Elvíra narozená před 45 lety.

Zvířata s dvorskou krví nyní žijí v zoologických zahradách na celém světě, kde vytvářejí pojistnou populaci v lidské péči. Celkem devět nosorožců dvourohých se ze Dvora vrátilo do divočiny Rwandy a Tanzánie. Někteří se tam opakovaně množí. Klíčovou úlohu zahrada sehrává i v záchraně nosorožců bílých severních.

Ve dvorském safari parku se po čtyřech letech narodil nosorožec
autoři: Dana Voňková , baj | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související