Angalifu rozšířil naději. Projekt záchrany nosorožců severních bílých už má k dispozici 12 embryí!

11. září 2021 07:52

Významný podíl na tomto úspěchu má Safari park Dvůr Králové. Největší část genetického materiálu prochází právě od dvorských zvířat samičky Fatu a samečka Suniho. O dalším důležitém kroku v plánu umělé reprodukce ohroženého druhu nosorožců informoval vedoucí oddělení mezinárodních projektů a komunikace dvorského safari parku Jan Stejskal redaktorku Danu Voňkovou.

Čtěte také

Narození samice nosorožce bílého severního Fatu ve Dvoře Králové nad Labem se před 20 lety stalo senzací. Do té doby jinde na světě nikdo v chovu tohoto zvířete neuspěl. Od roku 2000 se nenarodilo žádné další mládě.

V roce 2009 odcestovala Fatu do keňské rezervace Ol Pejeta v naději, že se jí tam podaří přivést na svět mláďata. Dnes odborníci vědí, že matku Fatu Nájin není možné využít pro metody umělé reprodukce a tak se Fatu přesto, že sama už nemůže zabřeznout, stala klíčovým zvířetem v projektu záchrany severního bílého nosorožce.

Čtěte také

Embrya, která se podařila odborníkům vytvořit, vznikla z oplozených vajíček této samice.

Mimořádného výsledku dosáhli vědci na konci května 2021, kdy se v německém Hodenhagenu podařilo odebrat 12 vajíček, z nichž specialisté vytvořili v laboratoři hned čtyři embrya a celkový počet embryí tak stoupl na devět.

O prázdninách 2021 přibyla 3 nová embrya a odborníci tak mají nyní k dispozici celkem 12 embryí nosorožce severního bílého.

Velkou výhodou je, že jedno z nich vzniklo ze spermií severního bílého samce Angalifu, který žil nejprve v Chartúmu v Sudánu, později v San Diegu a pocházel z odchytu ve volné přírodě.

Čtěte také

Kolekce embryí tak získala díky tomuto samci širší genetickou informaci, protože předchozí embrya vznikla výhradně díky zmrazenému spermatu samce Suniho. Suni se narodil ve Dvoře Králové nad Labem a stejně jako Angalifu uhynul v roce 2014.

Teď vědci usilují o to, aby se podařilo embrya úspěšně vložit do děloh náhradních matek - jižních bílých nosorožců.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související