Prevencí proti nebezpečné trombóze. Její příznaky bývají nenápadné a proto jsou často přehlíženy

18. srpen 2022

Sedavé zaměstnání či sedavý způsob života, dlouhé cesty autem nebo letadlem a k tomu věk nad 50 let. To jsou hlavní rizikové faktory ovlivňující vznik trombózy. To je zánětlivé žilní onemocnění postihující převážně dolní končetiny. Příznaky trombózy přitom bývají nenápadné a jsou často přehlíženy. S léčbou by pacienti ovšem otálet neměli.

Doc. MUDr. Petr Dulíček, PhD. hovoří v naší radioporadně na téma: trombóza - příznaky a léčba.

Petr Dulíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Trombóza vzniká na základě zpomaleného průtoku krve žílami. Žilní cévy se poté ucpávají a vznikne krevní sraženina. Pokud se trombóza objeví, musí být ihned léčena. Uvolnění krevní sraženiny může způsobit plicní embolii, a proto je trombóza tak nebezpečná.

Kdy se mít před trombózou na pozoru?

V praxi jde o situace, které zvyšují riziko vzniku a rozvoje trombózy, především chirurgické výkony (i úrazy), nepohyblivost (dlouhodobého ležení), obezitu, o pacienty s křečovými žilami a onkologickými onemocněními.

Riziko je také vyšší u těch, kteří již trombózu prodělali.

Pozor na otok a bolest končetin

Čtěte také

Trombóza se často neprojevuje výraznými zdravotními obtížemi. Někteří pacienti si stěžují jen na netypickou bolest končetiny, což mylně přisuzují např. zvýšené námaze či změně počasí.

Mezi příznaky žilní trombózy patří zejména otok a bolestivost v lýtku, zvýšená náplň podkožních žil a změna barvy a teploty pokožky pod postiženou oblastí.

Mezi typické příznaky trombózy patří právě křeč v lýtku, nebo ve stehně, otoky a bolest při pohybu či při stisknutí nohy.

Trombóza a rizikové skupiny

Trombóza je často spojována s nedostatkem pohybu. Nejvíce ohroženou skupinou jsou proto ti, kteří mají sedavé zaměstnání či sedavý způsob života nebo hodně cestují.

Nadační fond AQUAPURA
pomáhá pacientům s poruchou srážlivosti krve a hematologickým oddělením a nemocnicím v Královéhradeckém kraji.

Dále pacienti s vysokým krevním tlakem, vysokou hladinou cholesterolu, obezitou, senioři, kuřáci, ale i ti, kteří jsou vystaveni nadměrné psychické zátěži a stresu.

Léčba trombózy

Čtěte také

Je-li trombóza odhalena včas, je léčitelná. V případě podezření na trombózu, neodkladně vyhledejte lékaře, protože jde o život ohrožující stav. Doporučen je klid na lůžku a podávaní protisrážlivých léků, které zabraňují růstu sraženiny a usnadňují její rozpuštění.

Po prodělané žilní trombóze je pacientům doporučováno cvičení, střídání poloh, a vyhnutí se delšímu stání či sezení. Vhodnou aktivitou je plavání či jízda na kole a turistika (s kompresními punčochami).

Prevencí proti trombóze

Mezi zásadní doporučení v prevenci trombózy patří zdravý životní styl, absence kouření, dodržovat dostatek pohybu a vyhýbat se stresu. Patříte-li mezi ty, kteří absolvují dlouhé cesty či lety, je důležité myslet na pravidelné zastávky na cvičení či alespoň protahování nohou.

Jana Kudyvejsová a Petr Dulíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zároveň je nutné dodržovat dostatečný příjem tekutin a pokud trpíte křečovými žilami, pravidelně nosit kompresivní punčochy.

Celou žilní radioporadnu s Doc. MUDr. Petrem Dulíčkem, PhD. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.