Bolest nohou při chůzi může být známkou rozšířené sklerózy tepen a varováním před možným infarktem

8. srpen 2022

Vedoucí lékař Angiocentra Fakultní nemocnice Hradec Králové Doc. MUDr. Radovan Malý, Ph.D. hovoří v naší radioporadně na téma: cévní onemocnění, operace aneb jak přežít léto s křečovými žílami.

Máme za sebou mnoho tropických dní a říká se, že největší žilní problémy jsou spojeny právě s teplým počasím. Chodí k vám teď tedy více pacientů?
Je to tak, jak říkáte. Neřekl bych, že chodí více lidí. Ale pacienti jasně udávají, že s narůstající venkovní teplotou mají třeba větší problém ve smyslu otoků dolních končetin. Může se u nich častěji objevit znovu například bércový vřed, což je vlastně nejzávažnější žilní komplikace.

Radovan Malý ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jinak možná trošku jsou na tom lépe pacienti s tepnami, ti zase mají teplo rádi. Těm vadí velká zima, protože jak mají nohy nedokrvené, ne, tak dříve prochladnou a teplo jim dělá dobře. Ale vzhledem k tomu, že těch onemocní žil je více, tak samozřejmě v létě mají pacienti problémy ve smyslu větších útoků.

Některé tepny se zužují, dochází tam k ukládání sklerotických hmot. Doteče méně krve a sval takzvaně volá o pomoc, což je ona bolest.
Doc. MUDr. Radovan Malý, Ph.D., vedoucí lékař Angiocentra Fakultní nemocnice Hradec Králové

Když se řekne žíly nebo cévy, tak si asi většina posluchačů představí onemocnění křečových žil.
Přesně tak, to je asi velmi častý problém. Ale ne jediný. Křečové žily dominují v naší populaci, je to jedno z nejčastějších, naštěstí ne tak závažných onemocnění, že by člověka ohrozily na životě. Ale větší apel by u nás měl být dáván na onemocnění tepen.

Čtěte také

To jsou onemocnění nejčastěji způsobena sklerózou tepen, která ucpává určitou část tepenného řečiště, může způsobit bolest při chůzi nebo dokonce i nějakou nehojící se ránu na noze či dokonce ztrátu končetiny. A v neposlední řadě to může být známka toho, že skleróza tepen je v těle již rozšířená. Tedy tito pacienti jsou ohroženi infarktem, srdeční nebo mozkovou mrtvicí, což je mnohem závažnější problém.

Tedy tepny dolních končetin a krkavice, to je nejčastější a nejzávažnější cévní onemocnění?
Co se týče těch periferních tepen, tak opravdu tepny dolních končetin a krkavice, čili magistrální tepny mozku, jsou jedny z nejčastějších a nejvážnějších problémů, se kterými se v naší cévní poradně zabýváme. Protože srdeční tepny patří do rukou kardiologa.

Čtěte také

Někdy se tepny zužují, jindy rozšiřují, to jsou známá aneuryzmata?
Některé tepny se zužují tím, že dochází k ukládání sklerotických hmot a plátů uvnitř oné trubky, když si představíte tepnu. Tím pádem tam doteče méně krve, pacient bude mít méně kyslíku a ten sval bude takzvaně volat o pomoc, což je ona bolest.

Nebo se ty cévy budou rozšiřovat, což je také vážné, ale zase to je nejčastěji u pacientů, kteří mají nějakou sklerózu tepen dolních končetin a vysoký krevní tlak. U nich zase může hrozit prasknutí cévy, nejčastěji v oblasti břišní tepny, tomu se říká břišní aorta. Nebo může hrozit také u těch tepen dolních končetin paradoxně zase ucpávání, protože průtok krve rozšířenou cévou nyní optimální a krev se tam hromadí.

Čtěte také

Cévní chirurgie je poměrně mladý obor.
Cévní chirurgie je spíše mladší obor, ale poměrně mladý obor je angiologie. A bohužel v současnosti má malou perspektivu, protože díky rozhodnutím některých politiků a odborných společností už nemá atestaci, to znamená, že není klasickým nástavbovým oborem a tím pádem velmi ztrácí na atraktivitě, takže je předpoklad, že angiolog vymře jako dinosaurus. Zatím to tak vypadá.

Dá se hovořit o nějakých nových léčebných metodách?
Ano, dá se hovořit o metodách, které jednak zlepšují prevenci, to znamená, že to jsou léky, které zabraňují narůstání sklerotických plátů, zabraňují vzniku trombózy uvnitř cév. A potom to jsou jistě techniky, zejména nitrocévní, které zlepšují vsouvání a implantování různých cévů do stále menších a menších kalibrů tepen, což je úžasné.

Radovan Malý a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dají se tak opravovat cévy i u velmi starých a nemocných pacientů. Díky této nové, ale zároveň samozřejmě dražší technologii.

Celou cévní radioporadnu s Doc. MUDr. Radovanem Malým, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související