Zánět hlubokých žil je „časovanou bombou“. Kdykoliv hrozí embolie, která může být smrtelná

31. červenec 2019

Zánět žil, flebitida, se podle místa svého vzniku i závažnosti rozlišuje na zánět povrchových žil (tromboflebitidu) a hlubokých žil (flebotrombózu). První se typicky projevuje zarudnutím a bolestivým zatvrdnutím v průběhu žíly. Druhý na sebe nejčastěji upozorní otokem.

doc. MUDr. Radovan Malý, Ph.D. z I. interní kardio-angiologická kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové je hostem naší rozhlasové cévní poradny.

Při poškození cévní stěny nebo zpomalení odtoku krve dochází k jejímu srážení. V okolí sraženiny se rozvíjí zánět žíly.

Vznik křečových žil vám v radioporadně objasnil doc. MUDr. Radovan Malý, PhD.

Péče o nohy se vyplatí (ilustrační foto)

Vedoucí lékař angiocentra Fakultní nemocnice v Hradci Králové doc. MUDr. Radovan Malý, PhD. v naší radioporadně na téam: žilní nedostatečnost a křečové žíly

Zánět nejčastěji postihuje žíly dolních končetin. Na horních je vzácný a bývá obvykle spojen s poraněním žíly, například při nitrožilní aplikací léků.

Žíly přivádějí krev z tkání zpět k srdci. Transport krve ale není jedinou funkcí žil. Žilní systém je i důležitým rezervoárem. Za normálních okolností se v něm nachází až dvě třetiny celkového objemu krve. Tato tzv. kapacitní funkce je důležitá zejména v případě krvácení. Zásoby v žilním systému dokáží vyrovnat ztráty až čtvrtiny objemu krve, aniž by došlo k výraznějšímu omezení nebo narušení fungování těla.

Průměrná rychlost průtoku krve žilami je asi 80 milimetrů za sekundu. Pro srovnání, v aortě, největší tepně lidského těla, je rychlost průtoku krve asi čtyřnásobná.

Jak vzniká zánět žil

Při poškození cévní stěny nebo zpomalení odtoku krve dochází k jejímu srážení. V okolí sraženiny se rozvíjí zánět žíly. Zánět nejčastěji postihuje žíly dolních končetin. Na horních je vzácný a bývá obvykle spojen s poraněním žíly, například při nitrožilní aplikací léků.

Jaké jsou příčiny?
Rizikové faktory srážení krve - chirurgické výkony, úrazy, nádory, kouření nebo jen pouhé užívání hormonální antikoncepce.
Rizikové faktory zpomalení krevního proudu v žilách - delší upoutání na lůžko, znehybnění končetiny např. při zlomenině či poruše nervového zásobení. Dalšími faktory jsou obezita, těhotenství, srdeční selhání, pooperační infekce, vysoký věk nad 50-60 let.

Záněty žil mohou postihovat povrchové žíly pod kůží. Potom mluvíme o tromboflebitidě. Mnohem závažnějším stavem ohrožujícím dokonce Váš život je zánět hlubokého žilního systému. Tomu se říká flebotrombóza. Jeho nebezpečí spočívá v riziku uvolnění sraženin a jejich putování s krevním proudem až do plicního řečiště. Tím vzniká plicní embolie.

doc. MUDr. Radovan Malý, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Příčin proč dohází v žilách ke srážení krve je víc. Za splnění tří základních podmínek - zpomalení průtoku krve cévou, poškození cévní stěny a změny vlastností krve - odpovídá řada faktorů. Patří k nim například dlouhodobá nehybnost (např. při dlouhém stání nebo sezení), obezita, kouření, nádorové onemocnění nebo porucha srážlivosti krve, poranění končetin (i operací), těhotenství a křečové žíly.

Jak se žilní zánět projevuje

Zánět povrchové žíly bývá patrný na první pohled. V okolí poranění je žíla zarudlá a tvrdá. Na dotyk je teplá a bolestivá. Kůže v jejím okolí svědí. Obtíže se mohou zhoršovat při pohybu nebo při svěšení postižené končetiny. Zatvrdlá žíla může na pohmat připomínat provaz. Co je však důležité, nikdy nedochází k otoku celé končetiny.

Žilní trombóza a plicní embolie, to je tichý zabiják (ilustrační foto)

Hlavním příznakem flebotrombózy naproti tomu je právě otok. Jeho velikost závisí na tom, v jaké výšce je žíla postižena. U zánětu lýtkových žil oteče jen okolí kotníků. Při uzávěru stehenní žíly postihuje celou končetinu. K otoku se přidává i bolest. Ta se zvyšuje při zatnutí svalů, například při došlápnutí.

Díky stagnaci krve před žilním uzávěrem se může objevit namodralé zbarvení kůže - cyanóza.

Jak se léčí zánět žil

Povrchový zánět žil i přes svůj mnohdy dramaticky vypadající obraz nevyžaduje složitou léčbu. K potlačení projevů zánětu se používají studené obklady, stažení postižené končetiny obinadlem nebo elastickou punčochou a protizánětlivé masti. Pomoci může i užívání aspirinu nebo ibuprofenu. Tromboflebitida obvykle do několika dnů ustoupí.

Co je příčinou žilní trombózy?
1. zvýšená krevní srážlivost
2. zpomalení krevního toku
3. poškození cévní stěny

V případě těžšího nebo prohlubujícího se zánětu povrchových žil vyhledejte lékařskou pomoc.

Flebotrombóza vyžaduje kvůli své potencionální nebezpečnosti energetičtější léčbu. Jejím základem jsou léky „na ředění krve" - antikoagulancia. Připravte se na to, že zůstanete v nemocnici.

Křečové žíly trápí ženy i muže všech věkových skupin. Žilní poradna s prof. MUDr. Jaroslavem Malým

prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc. v naší radioporadně na téma: křečové žíly. Jak jim předcházet a jak je léčit. 

Prvních několik dní vám lékař pravděpodobně bude podávat heparin a potom zahájí dlouhodobou léčbu warfarinem. V těžších případech se může pokusit i o rozpuštění krevní sraženiny pomocí trombolytik.

K dlouhodobým opatřením v léčbě a mírnění příznaků zánětu žil patří studené obklady a používání elastických punčoch nebo obinadel. Stažením končetiny dojde k utlačení povrchového žilního systému. Krev musí ke svému odtoku používat hluboké žíly a tím v nich zrychlí svůj průtok.

Tromboflebitida obvykle do jednoho až dvou týdnů bez následků odezní. Zatvrdnutí může přetrvávat i delší dobu po zánětu. I to ale po čase zmizí.

žena, nohy, sandály, pláž

Flebotrombóza představuje „časovanou bombu", která může kdykoliv hrozit uvolněním sraženiny a její embolizací do plic. Masivní embolie pro Vás může být smrtelná. Proto je tolik důležitá řádná léčba zánětů hlubokých žil. Akutní stádia vyžadují pobyt v nemocnici a sledování. I po jejich odeznění se ještě několik měsíců pokračuje v léčbě warfarinem.

Opakované nebo chronické záněty žil a hromadění krve v končetinách způsobuje jejich zhoršené vyživování.

Jak se tomu všemu vyhnout

Prevence zánětů žil spočívá v omezení co největšího množství rizikových faktorů. V příhodných chvílích je vhodné mít nohy co nejvýše. Při delší nečinnosti bychom měli nohy občas (asi jednou za hodinu) protáhnout. Pomůže nám k tomu krátká procházka (např. v uličce autobusu nebo letadla) nebo jen jednoduché cvičení.

Jana Házová a doc. MUDr. Radovan Malý, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Natáhněte nohy a několikrát po sobě přitáhněte špičky nahoru zase dolů. Při dlouhém stání si několikrát stoupněte na špičky a na paty. Podobného efektu lze dosáhnout i použitím elastických punčoch.

Celou radioporadnu s doc. MUDr. Radovanem Malým, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související