Přes 900 tisíc žáků se vrátilo do školních lavic. Školy mají zájem, aby se děti opět pořádně učily

2. září 2020 10:04

V Česku začal nový školní rok. Žáci i samotné školy se po koronavirovém jaru vrací do normálního režimu, otázkou ale zůstává, jak dlouho to vydrží. Situace se může změnit ze dne na den a ředitelé jednotlivých škol musí být připraveni opravdu na všechno. 

Například na Základní škole Komenského v Trutnově mají ale velký zájem na tom, aby se děti zase začaly pořádně učit.

Čtěte také

„Dostali jsme manuál, dostali jsme nějaké pokyny od České školní inspekce, jsme v kontaktu se svým zřizovatelem a dalšími kolegy na ředitelských postech. Koordinace škol je velmi dobrá věc,“ říká ředitel Základní školy Komenského v Trutnově Petr Horčička.

Školy mají od ministerstva pokyny, co dělat, aby se případná nákaza nešířila, podle Petra Horčičky ale s tím, že i ministerstvo ví, že ne všechno je všude možné dodržet.

Matematika to je zábava

O dalším vývoji situace kolem koronaviru jasno není, pokud jde o podobu výuky, má Petr Horčička naopak jasno. Volnější období žákům skončilo.
„Nejdříve se v klidu rozkoukáme, seznámíme se, vzpomeneme si na všechna jména a budeme se snažit zase nastoupit do toho rozjetého vlaku. Já jsem příznivcem toho, aby se ve škole učilo. Takže jsem říkal kolegům, neznamená to, že máme nějaké odpočinkové období. Začneme se adaptovat a velmi rychle také opakovat, zkrátka dělat naši prací jak ji nejlépe umíme.“

Čtěte také

Učitel angličtiny a ruštiny Pavel Suchánek počítá s tím, že některé děti budou mít s rychlým návratem k běžnému režimu trochu problém.

„Režim je takové ošklivé slovo, ale nastavíme si samozřejmě jistá pravidla. Aby ti, kteří nestíhali distanční výuku, měli možnost se dotáhnout. První měsíc budeme opakovat a potom se budeme snažit dohnat vše, co jsme zameškali. Ale myslím, že toho zameškaného učiva zase není tolik. Žáci poměrně pilně pracovali z domova a těch, kteří neměli možnost nebo chuť se k nám připojit, bylo jen pár.“

matematika

Po měsících volnějšího režimu to nebude legrace, uvědomují si i sami žáci.

„Pro nás určitě, stoprocentně.“
Alena se Simonou jdou do deváté třídy, strach z toho, že by se koronavirus dostal do školy, nemají.
„Nebojíme se. Spíš by to byla pro nás varianta, že se školy zase zavřou a nebudeme do nich chodit.“

Čtěte také

„Tak to je vtipné. Žáci devátých tříd to možná budou mít jednodušší, ale my chceme zase na druhou stranu trošku přitáhnout šrouby. Protože se chceme připravit na situaci, kdyby opravdu karanténa nastala. Rádi bychom spolupráci s rodinou a distanční výuku podchytili hned od začátku. Na jaře jsme objevili několik dobrých metod a různých výukových nástrojů. Teď je chceme už jen používat. Rozhodně to bylo osvěžení výuky a byl to přínos. Takže žádný lehký režim ve škole nebude. Bude se hezky učit,“ reaguje na naděje žáků, že se výuka kvůli koronaviru zase zbrzdí, ředitel Základní školy Komenského v Trutnově Petr Horčička.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související