Stavebnice ROTO míří podruhé k prvňáčkům. Královéhradecký kraj jich nakoupil 5 700 kusů

1. září 2020 07:29

Královéhradecký kraj nakoupil téměř 6 tisíc kusů stavebnic ROTO Abeceda pro děti, které nastoupí 1. září do prvních tříd všech základních škol bez ohledu na zřizovatele. Jedná se o kreativní sadu plochých dílků se šrouby a maticemi na podporu jemné motoriky a technické představivosti v celkové hodnotě 580 tisíc korun. 

Čtěte také

„Reagujeme na základě pozitivní zkušenosti třídních učitelek i kladného ohlasu rodičů z loňského roku, kdy jsme stavebnice do škol distribuovali poprvé. Do každého balení jsme podle požadavku ze škol přidali drobnou součástku, jinak obsah zůstal stejný. Tímto dárkem podporujeme tvořivost a technickou zdatnost malých školáků a samozřejmě je chceme potěšit a zpříjemnit jim první den školy, motivovat je ke školní práci, aby je bavila a byla pro ně byla zajímavá. Vstup do první třídy je totiž určitý mezník v životě každého dítěte. Musí si zvykat na změnu každodenního režimu a spoustu nových povinností,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová z hnutí VÝCHODOČEŠI odpovědná za oblast školství.

Královéhradecký kraj rozdá prvňákům všech základních škol v kraji více jak pět tisíc stavebnic ROTO Abeceda

Stavebnici ROTO Abeceda mohou pedagogové využívat při výuce všech předmětů, které se v prvních dvou ročnících základní školy neustále prolínají. Sada obsahuje 26 plochých dílků, šroubky a matičky, pomocí nich žáci sestavují písmena abecedy. Získávají tak manuální zručnost, rozvíjí představivost a procvičují jemnou motoriku, která je důležitá při nácviku psaní.

Čtěte také

„Jemná motorika je totiž o postupném zdokonalování pohybů rukou, o manipulaci s drobnými předměty a dobře se rozvíjí právě při rukodělných činnostech jako například při navlékání korálků, stříhání a šroubování při sestavování stavebnic,“ doplňuje náměstkyně Berdychová.

Pro pedagogy je ke stavebnici ROTO dostupná i on-line metodika, která nabízí různé nápady použití a propojení těchto manuálních činností i do ostatních předmětů.

Na dodávku těchto stavebnic vybral kraj na základě výběrového řízení firmu Nakladatelství Nová škola z Nového Veselí a objednal 5 700 kusů stavebnic za necelých 580 tisíc korun včetně DPH. Odhad počtu prvňáků pro školní rok 2020/2021 v Královéhradeckém kraji je 5 512.

autor: baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související